Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RATNI PODUHVAT

Biden donio deset uredbi za jačanje borbe protiv korone: "Stvari će i dalje biti užasne prije nego što postanu bolje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u četvrtak deset uredbi kojima pojačava borbu protiv pandemije koronavirusa koja je opustošila SAD, prenose agencije.

Ubrzat će se cijepljenje i testiranje te povećati proizvodnja medicinskog materijala, uključujući maske. Objavljujući mjere, Biden je rekao da će trebati mjeseci da bi se pobjedila pandemija, ali da će se Amerika "izvući" ako se ljudi budu držali zajedno.

Bidenov potez uslijedio je dan nakon što je postao 46. američki predsjednik. Za razliku od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Bidenova politika oslanja se na naconalnu strategiju umjesto da saveznim državama prepušta da odlučuju što je najbolje poduzeti.

Trumpova administracija bila je izložena kritikama da se nije dobro nosila s pandemijom. Prema broju smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusm, SAD je najpogođenija zemlja s više od 406.000 izgubljenih života, pokazuju podaci sveučilišta Johns Hopkins. Virusom je zaraženo gotovo 24.5 milijuna Amerikanaca.

Biden je rekao da "odvažni praktični koraci" koje poduzima imaju svoju cijenu. "Bit ću posve otvoren - stvari će i dalje biti užasne prije nego što postanu bolje", istaknuo je procijenivši da bi broj umrlih idući mjesec mogao dosegnuti 500.000.

"Ovo je ratni poduhvat", rekao je Biden i ponovio podatak da je više Amerikanaca umrlo u pandemiji nego u Drugom svjetskom ratu. Spomenuo je cjepivo rekavši da je dosadašnja raspodjela "bila tužan neuspjeh" i najavio plan o 100 milijuna doza u prvih sto dana na vlasti kao "jedan od najvećih operativnih izazova koje je nacija ikada poduzela".

Također je obećao da će biti transparentan ako u nečemu ne uspije i da će omogućiti da znanstvenici djeluju bez političkog pritiska. "Uvjeren sam da se Amerikanci neće štedjeti da bi to ostvarili. Zajedno to možemo postići", zaključio je Biden.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene