Špijun je pronađen na klupi u nesvijesti (Foto: screenshot/APTN)
Špijun je pronađen na klupi u nesvijesti (Foto: screenshot/APTN) Foto: screenshot/APTN

Šef britanskog vojnog laboratorija Porton Down, Gary Aitkenhead je u utorak u razgovoru za Sky News izjavio da nije u mogućnosti utvrditi da je nervni otrov kojim je otrovan bivši dvostruki ruski špijun Sergej Skripal proizveden u Rusiji.


"Mogli smo utvrditi da se radi o novičoku, nevnom otrovu vojnog tipa", izjavio je. "Ali nismo utvrdili točan izvor", dodao je i precizirao da je britanska vlada upotrijebila određen broj drugih izvora kako bi došla do svojih zaključaka.

Vezani članci Medicinska sestra Karantena otvorila nova pitanja: Hoće li zaustavljanje ekonomije dugoročno uzeti više života? Trovanje ruskog špijuna u Velikoj Britaniji (Foto: AFP) Ulje na vatru: Može li slučaj trovanja bivšeg ruskog špijuna dovesti do najgoreg između Zapada i Rusije?

London je upozorio da je Rusija odgovorna za napad početkom ožujka u Salisburyju na Sergeja Skripala, bivšeg ruskog dvostrukog agenta koji je radio za britanske tajne službe i naveo da je to "jedino vjerodostojno objašnjenje".

Moskva je zanijekala te optužbe koje su izazvale najtežu diplomatsku krizu između Istoka i Zapada nakon Hladnog rata i izbacivanje oko 300 diplomata s jedne i druge strane.

"Naš posao je dati znanstvene dokaze za identificiranje nervnog otrova o kojem se radi, ali nije naš posao reći gdje je on proizveden", izjavio je Gary Aitkenhead.

On je ocijenio da su za proizvodnju tog otrova potrebne "iznimno složene metode, jedino izvedive na državnoj razini".

On je odbacio optužbe Moskve prema kojima je nervni otrov proizvedn u britanskom vojnom laboratoriju. "Aspolutno je nemoguće da je to proizvedeno kod nas ili da je moglo izaći iz laboratorija", dodao je.

U ponedjeljak je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da je trovanje Sergeja Skripala moglo biti u interesu britanske vlade, koja se našla u neugodnom polažaju jer nije mogla ispuniti svoja obećanja biračima o uvjetima Brexita.

Putin rekao da se nada da se slučaj trovanja Skripala može zaključiti

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je rekao da se nada da će se u srijedu na sastanku globalnog tijela za nadzor kemijskog oružja moći podvući crta pod slučaj trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala.

Putin je na konferenciji za tisak u Ankari također rekao da je iznenađen brzinom, kako je rekao, proturuske kampanje pokrenute britanskim optužbama da Moskva stoji iza napada nervnim otrovom na Skripala 4. ožujka.

On je napomenuo da je čelnik britanskog vojnog laboratorija ranije u utorak rekao da još nije moguće reći gdje je proizveden vojni nervni otrov kojim je napadnut Skirpal. Putin je rekao da se takve supstance proizvode u oko 20 zemalja.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov je novinarima rekao da se britanska teorija tko je otrovao Skripala "ionako neće potvrditi".

Moskva niječe da stoji iza napada na Skripala i njegovu kćer u engleskom gradu Salisburyju. (Hina)