Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Betonskim kuglama protiv vulkanskog blata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indonezijski inženjeri spustili su u blatnjavi vulkanski krater lancem vezane betonske kugle, kako bi na taj način pokušali spriječiti neprestane prilive blata. Istjecanje traje već desetak mjeseci, a potopljena su brojna okolna sela.

Blatnjavi potoci koji teku iz vulkana potopili su okolna sela i potjerali iz domova više od 15 tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo Džakarta Velika promjena Džakarta više neće biti glavni grad Indonezije: Gradi se novi grad, poznato i njegovo ime i gdje će se nalaziti Slika nije dostupna EVAKUACIJA STANOVNIŠTVA Ljudi u paničnom bijegu nakon erupcije vulkana u Indoneziji: Raste broj poginulih, ozlijeđene i dvije trudnice

'Unošenje betonskih kugli smanjit će istjecanje i volumen blata. Prema znanstvenicima koji su radili na projektu za čak 50 do 70 posto' rekao je Rudi Novrianto glasnogovornik skupine inženjera koji rade na projektu.

Nakon što su u krater spustili prvi set betonskih kugli, znanstvenici su napravili pauzu kako bi pričekali znak senzora za dubinu. Računa se kako je krater dubok oko 50 metara.

U planu je spuštanje čak 1 500 betonskih kugli u dubinu kratera. U skladu s tim planom bit će spušteno 375 lanaca, od po četiri kugle teško 400 do 500 kilograma, u središte vulkana iz kojeg istjeće blato. 

Neki stručnjaci ne slažu se s tim metodama. Boje se kako bi toliki pritisak mogao 'natjerati' blato da izbije na nekom drugom mjestu ili izazvati potres nepoznate jačine.

Do sada su znanstvenici pokušali zaustaviti blato na više načina, ali nijedan nije bio uspješan. U međuvremenu je istjecanje postalo politički, kao i za zaštitu okoliša, bitan problem. 

U međuvremenu se raseljeno stanovništvo želi vratiti svojim kućama. 

'ne možemo se vratiti svojim kućama. Tamo smo imali sve. Sada možemo vidjeti samo krovove' kaže Paryo, koji je do prošlog svibnja stanovao u mjestu Suhartatik.

Za blatnjave izljeve iz vulkana u Indoneziji prozivaju tvrtku PT Lapindo Brantas, smatrajući kako je izazvala reakciju vulkana iskopavanjima u okolici. Vlada je od njih zatražila čak 420 milijuna dolara za odštetu. 

Društvo za zaštitu okoliša podiglo je tužbu i protiv Lapinda i protiv predsjednika Susila Bambang Yudhoyono, tražeći da se podmire sve odštete stanovništvu, te troškovi projekta s betonskim kuglama.

Tvrtka se složila sa plaćanjem dijela odštete u visini od 275 milijuna američkih dolara, ali nitko tu ponudu ne smatra dovoljnom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene