Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Betlehem slavi Božić pozivima na mir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Betlehem slavi Božić pozivima na mir u gradu u kojem se, prema vjerovanjima kršćana, rodio Isus Krist, a koji je teško pogođen ekonomskim problemima i ograničenjem putovanja koje je nametnuo Izrael, javljaju agencije.

Stotine hodočasnika okupile su se na trgu Manger, ukrašenom božićnim drvcima i svjetlima u boji. Vjernici su se također uputili do mjesta na kojem se vjeruje da se rodio Isus, a gdje se sada nalazi Crkva Isusova rođenja.

Pročitajte i ovo Pravoslavni Božić Različite tradicije Od Ukrajine preko Srbije do Etiopije: Najzanimljiviji običaji za proslavu Božića 6. siječnja Premijer Andrej Plenković Nakon huškanja Plenković odgovorio Domovinskom pokretu: "Priopćenje im je briljantno, a logički slijed im je još briljantniji"

Tradicionalnoj misi polnoćki nazočio je i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

U božićnoj poruci poglavar Rimo-katoličke crkve na Svetoj zemlji, latinski patrijarh Michel Sabbah pozvao je na okončanje sukoba između palestinskih frakcija i za obnovu izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

"Pozivamo izraelske i palestinske dužnosnike da poduzmu nove korake za okončanje ubijanja i da povedu naša dva naroda u novo razdoblje", rekao je Sabbah.

On je pozvao Palestince da "odlože oružje i vrate se pregovorima".

Unatoč proslavama Božića, mnogi stanovnici Betlehema misle da nemaju puno toga za slaviti nakon tjedana nasilja na palestinskim teritorijima između Abbasove frakcije Fatah i militanata Hamasa.

Sabbah se zatražio da svi politički čelnici i vojni protivnici, ali i oni koji se smatraju ekstremistima i teroristima, preispitaju svoju savjest kako bi ušli na novi put, i izrazio žaljenje zbog sve manje kršćana u Svetoj zemlji.

Da bi došao u Betlehem, konvoj vozila u kojem je bio latinski
patrijarh morao je proći kroz velika čelična vrata na visokom zidu koji odvaja taj palestinski grad od Jeruzalema.

Izrael tvrdi da je podigao zid prema Zapadnoj obali kako bi spriječio ulazak napadača samoubojica na svoj teritorij.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene