Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za dodatnih 58 vrsta karcinoma

Besplatno liječenje oboljelima od raka među spasiteljima WTC-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vlada je uoči 11. obljetnice terorističkih napada od 11. rujna 2001. odobrila besplatno liječenje za dodatnih 58 vrsta karcinoma, od kojih obolijevaju pripadnici spasilačkih službi koji su se prvi našli na mjestu rušenja tornjeva blizanaca Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku.

Odlukom Nacionalnog instituta za sigurnost na radu, pravo na besplatno liječenje karcinoma imat će 70.000 pripadnika spasilačkih službi i drugih preživjelih.

Vlada je tom odlukom prihvatila prijedlog dr. Johna Howarda, voditelja Zdravstvenog programa WTC-a, koji je u lipnju predložio da se u program dodaju prijedlozi posebnog znanstveno-tehničkog povjerenstva, odnosno da se dodaju neke vrste raka od kojih je oboljela većina izloženih toksinima oslobođenima nakon napada na WTC.

Među najugroženijima, odnosno osobama kod kojih je zabilježen najveći i najbrži porast oboljelih od raznih vrsta karcinoma su njujorški vatrogasci. Oko 1000 smrtnih slučajeva izravno je povezano s dolaskom osobe u kontakt s toksinima oslobođenim nakon rušenja nebodera.

Pročitajte i ovo Dostava humanitarne pomoći u Pojas Gaze iz zraka Neizvjesnost u Gazi VIDEO Španjolska nad Pojas Gaze ispustila 26 tona hrane pa upozorila: "Ovaj način nije efikasan" Ruska propaganda, ilustracija Urlanje, svađanje i spuštanja slušalice VIDEO Tisućama poziva zasuli su Ruse, objašnjavaju im što se događa u Ukrajini: Poslušajte razgovor s jednom Ruskinjom

>> Čak 10.000 američkih stručnjaka želi novu istragu oko 11/9

Deset godina nakon napada je, osim među vatrogascima, najviše oboljelih među građevinskim radnicima, spremačima i spremačicama ureda, stanovnicima okolnih zgrada i svima onima koji su među prvima, kao volonteri, pohitali u pomoć, prenosi CNN.

'Objava konačnih podataka predstavlja važan korak u naporima da se svima koji su doživjeli i preživjeli napade na WTC omogući odgovarajuće liječenje', rekao je Howard. Konačni podaci će u srijedu biti objavljeni u Saveznom registru, a njima će se moći raspolagati te će se moći početi primjenjivati i realizirati 30 dana nakon objavljivanja, rekao je Howard.

Među najčešćim oblicima karcinoma koji se izravno povezuju s toksinima oslobođenim nakon napada su kolorektalni karcinom, rak dojke i mokraćnog mjehura, melanom, leukemija i povećanje broja karcinoma kod djece koja su se ondje zatekla, objavio je BBC.

Dosad su na državnu zdravstvenu kompenzaciju za izložene toksinima nakon napada 11. rujna pravo imale samo osobe oboljele od respiratornih problema. Prema prvim podacima korist od ovoga programa imat će između 950 i 2.150 oboljelih. No stručnjaci upozoravaju kako se neke vrste karcinoma mogu pojaviti i nekoliko desetljeća nakon izloženosti spomenutim toksinima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene