Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tajna preleta bespilotnih letjelica iznad nuklearnih centrala u Francuskoj još nije razotkrivena. Pojedine dane, primjerice 31. listopada, istodobno je bilo nadlijetano pet centrala, potvrđujući pretpostavku o usklađenu djelovanju osoba čiji identitet i motivi zasad nisu poznati


Bespilotna letjelica, devetnaesta od 19. listopada, u četvrtak je opet preletjela iznad jedne nuklearne centrale u Francuskoj, piše u subotu internetska stranica centrale u Bugeyju iznad koje je dron preletio četvrti put.

Vezani članci Sugovornica iz Francuske Margita, Hrvatica evakuirana iz Wuhana, otkrila kako izgleda dan u karanteni u Francuskoj Širi se koronavirus Broj umrlih i zaraženih opasnim koronavirusom ne prestaje rasti, Francuska potvrdila i peti slučaj

"Ekipe za nadzor centrale u Bugeyju otkrile su ilegalnu prisutnost letjelice slične bespilotnoj u području oko centrale", navodi se u subotu u šturom priopćenju na internetskoj stranici centrale.

Kako navodi uprava koja je podnijela tužbu, nadlijetanje centrale "nije imalo posljedica za sigurnost i na rad postrojenja".

Tajna preleta bespilotnih letjelica iznad nuklearnih centrala u Francuskoj još nije razotkrivena. Ta zemlja ima drugi po veličini nuklearni park u svijetu - 58 reaktora u 19 centrala - što potiče raspravu o njihovoj sigurnosti.

Organizacija Greenpeace, koja je odmah u početku demantirala povezanost s tim izgredima, u priopćenju je izrazila zabrinutost zbog "nesposobnosti državnih služba da zaustave te prelete koji znače stvarnu prijetnju, napose za bazene za skladištenje iskorištenog goriva".

Je li riješen slučaj misterioznih nadlijetanja nuklearki?

"Vlada umanjuje taj rizik tvrdeći da tim bazenima ne prijete namjerni vanjski napadi", navodi se u priopćenju organizacije.

Pojedine dane, primjerice 31. listopada, istodobno je bilo nadlijetano pet centrala, potvrđujući pretpostavku o usklađenu djelovanju osoba čiji identitet i motivi zasad nisu poznati.

U Francuskoj su preleti nukleranih centrala zabranjeni u krugu od pet kilometara i do visine od 1000 metara iznad objekta.

Vlada neprestano opetuje da ti preleti "ne znače nikakav rizik" za centrale koje su "građene tako da su otporne na potrese pa čak i na pad zrakoplova'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook