Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najizglednija 'velika koalicija'

Berlin: Propali pregovori demokršćana i zelenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastavljanje nove njemačke vlade ne prolazi baš glatko. Sve je izglednija opcija stvaranje 'velike koalicije'.

Demokršćanska Unija CDU/CSU i stranka Zeleni su nakon drugog kruga pripremnih razgovora o mogućem stvaranju koalicije u srijedu ujutro obustavili daljnje razgovore tako da je sada u pogledu sastavljanja nove njemačke vlade najizglednija opcija stvaranje tzv. velike koalicije između demokršćana i socijaldemokrata.

'Iako su razgovori bili otvoreni i konstruktivni, mi ćemo stranačkom vodstvu predložiti da ne ulazi u koaliciju s Unijom CDU/CSU jer nismo pronašli trajniju osnovu za stabilnu suradnju unutar savezne vlade za sljedeće četiri godine', rekla je u srijedu rano ujutro, nakon sedmosatnih razgovora, predsjednica Zelenih Claudia Roth.

Kao glavni razlozi nepostizanja dogovora navode se razilaženja oko politike prema izbjeglicama te energetske i porezne politike.

'Zahtjevi Zelenih za osjetljivo povećanje poreza nisu u skladu s našom filozofijom', rekao je glavni tajnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Hermann Groehe.

Pročitajte i ovo Olaf Scholz STRES BEZ PRESEDANA Naslijedio je Mutti i preživio galopirajuću ekonomsku krizu, rat i nezadovoljne partnere: "Još se pokušava snaći, ali nema njezino iskustvo" Angela Merkel O UKRAJINI Angela Merkel u prvom intervjuu nakon odlaska s vlasti: "Naravno da sam se pitala što smo krivo učinili"

>>Merkel počinje razgovore o formiranju vlade

Zeleni su pak kao glavnu prepreku istaknuli 'ogromna razilaženja u pitanju energetske politike'.

No jedna i druga strana su istodobno naglasile kako "vrata nisu zatvorena" te da su pregovori pokazali kako suradnja na saveznoj razini između demokršćana i zelenih nije isključena.

'CDU i CSU su se ozbiljno trudili graditi mostove prema Zelenima i mi moramo reći da ovo nije zatvaranje vrata za sva vremena', rekao je nakon razgovora supredsjednik Zelenih Cem Oezdemir, koji istodobno nije isključio mogućnost da se Zeleni vrate pregovorima ukoliko ne uspije sastavljanje jedine preostale političke opcije, koalicije između Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

I Groehe je istaknuo kako su razgovori sa Zelenima bili ispunjeni 'visokom razinom međusobnog poštovanja'. On je isto tako naglasio kako su 'Zeleni ti koji su odlučili prekinuti pregovore'.

Iz vrha Unije CDU/CSU je poručeno da će se već u četvrtak nastaviti s pregovorima s SPD-om i da će se stranačkim gremijima nakon ovog, trećeg po redu pripremnog razgovora sa socijaldemokratima, preporučiti početak i službenih pregovora o stvaranju koalicije na saveznoj razini.

SPD će na svojoj stranačkoj konvenciji u nedjelju odlučiti o tomu želi li započeti pregovore o stvaranju koalicije s demokršćanima.

Konstituirajuća sjednica Bundestaga bi se trebala održati najkasnije mjesec dana nakon parlamentarnih izbora koji su bili održani 22. rujna.

Na izborima je najveći broj glasova osvojila Unija CDU/CSU na čelu s kancelarkom Angelom Merkel, ali je zbog neulaska njenog dosadašnjeg koalicijskog partnera, Liberalno-demokratske stranke (FDP) u Bundestag, prisiljena tražiti novog partnera s kojim će sljedeće četiri godine tvoriti vladu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene