Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštre kritike

Dok izraelska desnica sanja povratak Izraelaca u Gazu, Berlin poručuje: "Jedino održivo rješenje je dvodržavni model"

Itamar Ben Gvir
Itamar Ben Gvir Afp
Aktualno Galerija Itamar Ben Gvir Itamar Ben Gvir Foto: Afp Bezalel Smotrich Bezalel Smotrich Foto: Afp Razorena Gaza Razorena Gaza Foto: Afp +0 Izraelski vojni helikopter baca bombu na Gazu Galerija 1/4 >>
Njemačko ministarstvo vanjskih poslova oštro je u srijedu kritiziralo izjave izraelske vlade o mogućem preseljenju Palestinaca iz Pojasa Gaze, ocijenivši da nisu "ni razumne niti korisne".

"Najsnažnije odbacujemo izjave dvojice ministara. Niti su razumne ni korisne", rekao je glasnogovornik vlade, aludirajući na izjave koje su posljednjih dana dali izraelski ministri Itamar Ben-Gvir i Bezalel Smotrich iz krajnje desnice.

Ministar za nacionalnu sigurnost i ministar financija zagovaraju ponovno izraelsko naseljavanje Pojasa Gaze te preseljenje Palestinaca iz enklave nakon rata s Hamasom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ratni zločin Podignuta optužnica za ubojicu djeda Luke Modrića: Već deset godina živi u Australiji

Ben-Gvir je u ponedjeljak rekao da je rat prilika za promicanje "preseljenja stanovnika Pojasa Gaze", dan nakon što je Smotrich rekao da ako Izrael učini pravu stvar doći će do egzodusa Palestinaca i "mi ćemo živjeti u Gazi".

Glasnogovornik njemačkog ministarstva je rekao da se ne smije dogoditi protjerivanje Palestinaca iz Gaze, kao ni teritorijalno smanjivanje enklave.

Pročitajte i ovo Tržnica - 2 Veliko nezadovoljstvo U godini uvođenja eura najviše primjedbi na neprimjeren rast cijena: Treba nam dvaput više novca

Dvodržavno rješenje ostaje jedini održivi model za miroljubivi suživot Izraelaca i Palestinaca, rekao je glasnogovornik.

"Tome smo predani i radimo na tome na dugi rok", dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene