Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogled iz zraka

Berlin obilježava 25. obljetnicu pada Zida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilježavanje godišnjice pada vrhunac će doživjeti puštanjem u zrak 8000 osvjetljenih balona u noćno nebo nad Berlinom.

Njemačka u nedjelju obilježava 25. obljetnicu pada Berlinskog zida nizom događaja koji će vrhunac doživjeti puštanjem u zrak 8000 osvjetljenih balona u noćno nebo nad Berlinom.

Pročitajte i ovo Matea Ćorić Brunović i Damir Božek - 1 pomak s mrtve točke Četiri su godine od zagrebačkog potresa, a u kojoj je fazi obnova? "U prosincu sam dobio rješenje" Lovro Gersner, hrvatski branitelj 87 žrtava Okrutna pogubljenja: "Rekli su da idemo brati grožđe. Jednog su odmah ubili i znali smo da nema od branja ništa. Postavili su nam minsko polje"

Kancelarka Angela Merkel i berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit položili su prijepodne ruže na ostatke zida u ulici Bernauer Strasse koja je preko noći podijelila Berlin, kada je zid iznenada podignut u kolovozu 1961. da bi spriječio masovni egzodus istočnih Nijemaca na zapad.

Oni su pobjegli i spasili se - A drugi su morali čekati 25 godina!

Održana je i ekumenska molitva u Kapeli pomirenja sagrađenoj u 'pojasu smrti' koji je dijelio dvije Njemačke.

U nedjelju navečer u zrak će biti pušteni baloni postavljeni uzduž 15 kilometara nekadašnje hladnoratovske barijere kroz središte njemačke prijestolnice.

U tome će trenutku Berlinska filharmonija izvesti Odu radosti iz Bethovenove 9. simfonije, neslužbenu himnu mira i jedinstva Europe.

Prije 25 godina naredio je 'otvaranje' Berlinskog zida, a zatim se rasplakao

U povodu velike obljetnice u Berlinu će nastupiti vodeći njemački izvođači, poput Ude Lindenberga, Fantastischena i Cluesoa. Na koncertu na povijesnim Brandenburškim vratima nastupit će, među ostalima, zvijezda njemačke tehnoscene Paul Kalkbrenner i britanski pjevač Peter Gabriel.

Pogled iz zraka

Građani Berlina i mnogi turisti u subotu su šetali uz tisuće svjetlećih balona koji su označili mjesto gdje je nekada stajao Berlinski zid. Neki su otišli i na zračnu turenju.

Air Berline je naime organizirao posebni let povodom 25. obljetnice pada pa su putnici koji su dobili mjesto na letu svjetleće balone koji se protežu trasom dugom 15 kilometara promatrali iz zraka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene