Napetosti zbog murala osuđeniku za ratne zločine Ratku Mladiću, koje u Beogradu traju već dulje od tjedan dana, dobile su u srijedu novu dimenziju jer je uz Mladićev mural tijekom noći doslikan i lik četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata Dragoslava Draže Mihailovića.

Galerija Murali Ratku Mladiću i Draži Mihajloviću u Beogradu - 4 Murali Ratku Mladiću i Draži Mihajloviću u Beogradu - 3 Murali Ratku Mladiću i Draži Mihajloviću u Beogradu - 2 +4 Murali Ratku Mladiću i Draži Mihajloviću u Beogradu - 1

Autori novog uratka službeno su nepoznati, a aktivisti za ljudska prava vjeruju da je ponovno riječ o pripadnicima ekstremističkih skupina, navijača i desničarskih organizacija, čije akcije državne institucije izbjegavaju eksplicitno osuditi i zabraniti.

Vezani članci Na Laništu ponovno oslikan mural posvećen Praljku - 4 FOTO Na zagrebačkom Laništu ponovno osvanuo mural posvećen Praljku Mural Ratka Mladića - 2 Pljušte kritike zbog murala Ratka Mladića, iz Europske komisije poručuju: "Srbija mora produbiti reforme na području odnosa prema ratnim zločinima"

Prehodnih dana službenom Beogradu je iz međunarodnih krugova više puta službeno ukazano na to da nema razumijevanja za negiranje ratnih zločina i koketiranje s veličanjem ratnih zločinca.

Šef Delegacije EU-a u Srbiji Emanuele Giaufret je, u razgovoru sa srbijanskim ministrom unutarnjih poslova Aleksandrom Vulinom, u jeku napetosti koje traju zbog namjere i prosvjeda civilnog sektora da se ukloni mural osuđenom ratnom zločincu Mladiću u širem središtu Beograda, rekao kako Unija ima "čvrsto stajalište" o tome da se ne smiju veličati ratni zločinci ni negirati zločini.

Dužnosnik Unije podsjetio je da "organizacije civilnog društva i organizacije posvećene zaštiti i obrani ljudskih prava igraju ključnu ulogu u podizanju svijesti o građanskim i političkim pravima, te da im se u tom smislu mora omogućiti neometan rad", istaknula je Delegacija EU-a.

Vulin je Giaufretu rekao kako "MUP čuva sigurnost svih građana, pa i sudionika prosvjeda, bez obzira na to jesu li za uklanjanje spornog murala ili nisu", navela je Delegacija EU-a.

Nasuprot muralu posvećenom Ratku Mladiću oslikan je još jedan mural, posvećen legendarnom vojskovođi srpske vojske iz Prvog svjetskog rata Živojinu Mišiću, pored koje su izvješene dvije državne zastave.

Živojin Mišić je bio pravi zapovjednik koji je svoju slavu doživio u svjetskom ratu na strani pobjednika i bogohuljenje je uopće spominjati Ratka Mladića i Mišića u istom kontekstu, izjavio je povjesničar Milan St. Protić, ističući da je Mladić osramotio Srbe, a da ga danas brane "balavci", "neškolovani, primitivni ljudi, nasilnici i navijači".

Protić je beogradskim medijima rekao da su scene na beogradskim ulicama posljednjih dana pokazatelj "koliko je Srbija nisko pala" jer Mladića brane "balavci koji imaju fond od 300 riječi" i koji ne znaju ništa o srpskoj povijesti.

"Porazno je vidjeti da netko brani lik i djelo čovjeka koji je osramotio naš narod i koji je radio drugim narodima ono što su agresori kroz povijest radili Srbima", rekao je Protić.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju