Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Beograd: Socijalisti i oporba osuđuju nagradu Ahtisaariju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski dužnosnici još nisu reagirali na dodjelu Nobelove nagrade za mir Marttiju Ahtisaariju, a osude stižu iz redova srbijanske oporbe, ali i Socijalističke partije Srbije, članice vladajuće koalicije.

Zastupnik SPS-a u srbijanskoj Skupštini Dušan Bajatović izjavio je kako je činjenica da je Ahtisaari dobio Nobelovu nagradu za mir 'najbolji način da se ta nagrada obesmisli'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prva u povijesti Tko je Anne Hidalgo? Slika nije dostupna Prijevremeni parlamentarni izbori Velika sjena nad izborima u Bugarskoj: Zaplijenjeno 350.000 neregistriranih glasačkih listića

'Ako će oni koji su pridonijeli razbijanju bivše Jugoslavije, koji su kršili međunarodno pravo i posredovali volju nekih međunarodnih centara moći, a pritom oštetili sve one koji žive na ovim prostorima, biti nagrađeni Nobelovom nagradom za mir, to vidim kao pranje savjesti', kazao je Bajatović.

Predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) i bivši srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da se Srbija, zbog činjenice da je Ahtisaari dobio Nobelovu nagradu za mir, mora 'još čvršće i snažnije boriti za Kosovo'. 

Koštunica je izjavio da je Ahtisaari poznat po tome što je jedini međunarodni posrednik čiji plan nije prihvaćen u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, ali se taj plan provodi politikom sile.

Koštunica je dodao da će Ahtisaari ostati zapamćen po izjavi da su 'Srbi krivi kao narod' i da se za to nikad nije ispričao.

Borislav Pelević, zastupnik novoformiranog zastupničkog kluba 'Naprijed Srbijo' Tomislava Nikolića koji je napustio radikale, izjavio je novinarima da je sve moguće u svijetu koji financira SAD. Pelević je dodao da tako neće ostati dugo jer 'Amerika sve više tone u ekonomsku i drugu propast, a Rusija se uzdiže', te da kad se odnos promijeni, 'takve male ljude kao što je Ahtisaari nitko neće moći ničim drugim nagraditi osim zatvorom'.

Martti Ahtisaari je posljednja osoba koja je, po mišljenju Srba s Kosova, trebala dobiti Nobelovu nagradu, ocjena je vođa kosovskih Srba.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) sjevernog Kosova Milan Ivanović toj je agenciji kazao da Ahtisaari nije pridonio miru, već je učinio sve u službi interesa moćnika kako bi trajno destabilizirao stanje na zapadnom Balkanu.

'Ahtisaari je bio tvorac jednostranog proalbanskog plana za rješavanje kosovskog problema kojim je ignorirao i Srbe i interese srpske države. Napravio je plan kojim je poništio teritorijalni integritet i suverenitet zemlje članice Ujedinjenih naroda, što je osnovno načelo na kojemu počiva međunarodni poredak', kazao je Ivanović, dodajući da je Ahtisaari bio 'antisrpski i proalbanski orijentiran'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene