Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene

Beograd prilagodio platformu za Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Platforma državnog vrha Srbije za Kosovo pretrpjela je izmjene manje od tjedan dana nakon što je predstavljena javnosti, a Platforma je preformulirana tako da ne ugrožava nastavak tehničkog dijaloga sa Prištinom.

Izmjenom platforme je, kako su izvjestili TV B92 i Radio televizija Srbije (RTS), omogućeno da ovaj dokument ne dovodi u pitanje nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, a izmijenjena je i rečenica kojom su pregovori ograničavani načelom da 'ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno'.

Izmjene su uslijedile nepunih tjedan nakon što je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić predstavio platformu diplomatima u Beogradu, ali je Nikolićev savjetnik opovrgnuo spekulacije da je dokument promijenjen pod pritiscima iz Bruxellesa i Washingtona ustvrdivši da se 'nije radilo ni po čijim nalozima' jer o Kosovu 'mjesecima traju neprekidne konzultacije'.

>>
Dačić: Dosta je politike 'Kosovo je Srbija'

Savjetnik Tomislava Nikolića istodobno je odbacio i nagađanja da postoji sukob predsjednika i premijera Srbije Ivice Dačića u svezi platforme za Kosovo.

Platformom, koju je početkom prošlog tjedna diplomatima EU, Kine i Rusije u Beogradu predstavio srbijanski predsjednik, izražava se spremnost za razgovore sa Prištinom, zahtjeva visok stupanj teritorijalne i političke autonomije za srpske općine na Kosovu, kao i jamstva autonomije najvišim zakonskim aktima pokrajine te jamstva dužnosnika međunarodne zajednice koji sudjeluju u pregovorima.

Jedna od formulacija koje je bila neprihvatljiva za EU i SAD je da se, 'u cilju zaštite svojih državnih interesa, Vlada Republike Srbije suzdržava od postizanja daljih parcijalnih sporazuma sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini (PIS) u okviru takozvanog ‘tehničkog dijaloga’ zbog toga što oni vode promjeni stanja na terenu u korist PIS, kao i slabljenju pregovaračke pozicije Srbije u političkom dijalogu na visokoj razini te da mogu dovesti do destabiliziranja sigurnosnih okolnosti'.

Kao temeljna točka platforme 'za razgovore sa PIS na visokoj političkoj razini je da Republika Srbija, u skladu sa međunarodnim pravom, kao i sa svojim Ustavom i voljom naroda, ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova'.

Ranije je bilo predviđeno da o platformi raspravljaju i zastupnici u Skupštini Srbije, ali je u međuvremenu usuglašeno da parlament razmotri samo temeljna načela navedena u platformi, dok će za pregovore s Prištinom biti uzeti u obzir prijedlozi i sugestije vođa parlamentarne oporbe, predstavnika Srba sa Kosova i stranaka vladajuće koalicije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Xhelal Svecla Sudionici su identificirani Kosovski ministar unutarnjih poslova priziva podnošenje tužbe protiv napadača u Banjskoj: "Ta skupina bavila se kriminalnom djelatnošću i ranije" Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi Očajno razdoblje za susjede Dvije tragedije urezale su se u tkivo moralno posrnule Srbije, a pamti se i diplomatski rolerkoster s Hrvatskom

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene