Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beograd osudio oslobađajuću presudu Ramushu Haradinaju, a u Prištini oduševljenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski dužnosnici u četvrtak su osudili oslobađajuću hašku presudu Ramushu Haradinaju, nekadašnjem vođi Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji je bio optužen za ratne zločine nad kosovskim Srbima i nealbancima.

Predsjednik Srbije Boris Tadić je, uoči izricanja presude Haradinaju, u priopćenju istaknuo da bi oslobađajuća presuda bila velika nepravda i da bi umanjila vjerodostojnost Haškog suda.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica oslobađajuću presudu Haradinaju nazvao je "mračnom", te ocijenio da Haški sud "ne postoji da bi se izricala pravda", kao i da se presudom Haradinaju taj sud "ruga pravdi i nevinim žrtvama".

Potpredsjednik srbijanske Vlade Božidar Đelić kazao je novinarima da je danas "crni dan za međunarodnu pravdu" i da je odluka o oslobađanju skandalozna i zbog toga što je suđenje bilo praćeno pritiscima na svjedoke i ubojstvima, te je ocijenio da će oslobađanje Haradinaja biti veliki udarac za stabilnost u regiji i da će negativno utjecati na proces pomirenja dva naroda.

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić također je podsjetio na činjenicu da se brojni svjedoci nisu pojavili na suđenju Haradinaju, te da su dva svjedoka protiv bivšeg vođe OVK ubijena.

Samardžić je novinarima izjavio da će oslobađajuća presuda imati brojne političke, moralne i pravne posljedice.

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević je izjavio da očekuje žalbu Haškog tužiteljstva na presudu te ocijenio da je i ona dokaz pada kvalitete suđenja.

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je novinarima da su međunarodno pravo i pravda pali na ispitu u Haagu i da se zbog toga "više nijedan Srbin ni pod kojim uvjetima i ni na koji način ne smije naći pred tim sudom". Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je uz ostalo rekao da Srbija treba prekinuti sve aktivnosti vezane za suradnju s tim sudom.

Predsjednik Udruženja obitelji otetih, zarobljenih i ubijenih na Kosovu Simo Spasić kazao je agenciji Beta da je oslobađajuća presuda Haradinaju dokaz da Haškom sudu nisu važne srpske žrtve, otete i ubijene na Kosovu od 1998. godine.

Haški sud je u četvrtak bivšeg vođu OVK-a Ramusha Haradinaja i suoptuženog Idriza Balaja oslobodio optužnice za ratne zločine nad Srbima, Romima i nelbancima u okolini Dečana 1998. godine, dok je trećeoptuženog Laha Brahimaja osudio na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja i mučenja dvojice zatvorenika u centru OVK-a u Jablanici u ljeto 1988. godine.

Priština: oduševljenje oslobađajućom presudom Haradinaju

Na Kosovu je s velikim oduševljenjem primljena odluka Haškog suda.

Oslobađajuća presuda donijeta je i za Idriza Balaja dok je jedan od vođa OVK Lahi Brahimaj osuđen na šest godina zatvora.

Kosovska Vlada pozdravila je odluku Sudskog vijeća Haškog tribunala i u priopćenju istaknula da je i ona dokaz da je "borba OVK-a bila pravedna i oslobodilačka, i u skladu s pravilima i međunarodnim konvencijama".

Alijansa za budućnosti Kosova, stranka čiji je predsjednik Ramush Haradinaj također je izrazila zadovoljstvo presudom Haškog suda kojom je Haradinaj oslobođen svih optužbi.

U reagiranjima na odluku Haškog suda ističe se također da je nepravedna presuda za Lahija Brahimaja te se izražava nada da će on u žalbenom postupku biti oslobođen.

Suđenje Haradinaju počelo je 5. ožujka prošle godine i on je bio optužen za gotovo 37 kaznenih djela. On se dragovoljno predao Tribunalu 9. ožujka 2005. nakon što je podnio ostavku na dužnost kosovskog premijera.

Tribunal je tri mjeseca kasnije Haradinaja pustio na privremenu slobodu i potom mu dopustio da u ograničenoj mjeri i javno nastupa kao predsjednik Alijanse za budućnost Kosova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene