Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedok iznio optužbe

Beograd: Nastavak suđenja za zločin u Grubišnu Polju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja bivšem pripadniku teritorijalne obrane Velike Peratovice Bori Trbojeviću (50) iz Beške za ratni zločin nad hrvatskim civilima u grubišnopoljskoj općini 1991. svjedok suda Rade Čakmak kazao je da je optuženi Trbojević bio zapovjednik zatvora u školi u Peratovici.

'Ne znam tko je za zatvorskog zapovjednika imenovao Boru i ljude koji su čuvali taj prostor. On (Boro) valjda je vodio računa o svemu tome. Što je on tamo radio, ne znam. To zna on i oni oko njega. Vidio sam ga tamo u prolazu tri-četiri puta', rekao je Čakmak, kojega su do sada saslušani svjedoci, pripadnici 'Bilogorskog odreda', označili kao njihova zapovjednika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićen na srpsko-bugarskoj granici Srpsko tužiteljstvo optužilo Veljka Marića za ratni zločin Slika nije dostupna Presuda Bori Trbojeviću Deset godina zatvora za zločin u Grubišnom Polju

Pozvan da u dokaznom postupku iznese svoje spoznaje o događajima u Grubišnu Polju, Čakmak je zanijekao da je bio zapovjednik te postrojbe, navevši da je samo prenosio poruke Branka Miščevića, koji je, po njegovim riječima, zapovijedao postrojbom. Također je zanijekao tvrdnje drugih svjedoka da je sudjelovao u ispitivanjima i mučenjima zarobljenih, objasnivši da je organizacija u postrojbi s oko dvije stotine ljudi bila 'nikakva' te da je 'slabo tu netko nekog slušao', kao i da su pripadnici postrojbe funkcionirali i poduzimali akcije bez ičije zapovijedi.

>> Na suđenju saslušan još jedan hrvatski svjedok

U dosadašnjem tijeku suđenja saslušano je više sudskih svjedoka koji su bili zarobljeni i mučeni u podrumu škole u Peratovici. Posvjedočili su da je bilo zarobljenih Hrvata, smještenih u školskom podrumu te da je oružanom postrojbom koja je provodila zlostavljanja zapovijedao Rade Čakmak, a da su s njim bili i Živko Zagorac i Rade Kljajić.

Trbojevićev slučaj predan srpskom odvjetništvu

Optužnica, koju je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine podignuo polovicom prošle godine, tereti Boru Trbojevića da je, kao pripadnik 'Bilogorskog odreda' u sastavu Teritorijalne odbrane Velike Peratovice, u tom selu i u selu Topolovici, od polovice kolovoza do kraja listopada 1991. sudjelovao u napadima na hrvatsko stanovništvo, u uzimanju i zatvaranju talaca, njihovu mučenju, nečovječnu postupanju i ubojstvu pet civila.

Trbojević je optužen da je 31. listopada 1991. u zatvoru u podrumu osnovne škole u Velikoj Peratovici, prije povlačenja s tog područja, zajedno s pokojnim Bogdanom Trbojevićem i još jednim nepoznatim pripadnikom iste postrojbe, ispalio nekoliko rafala iz automatskog oružja na civile koji su čuvani kao taoci. Tada su ubijeni Željko Seleši, Božidar Jakopec, Petar Kramar, Franjo Šokec i Mato Petek. Vendel Šklebek nije ozlijeđen jer se zaklonio iza jednog zida u podrumu.

Po Sporazumu o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina hrvatsko je državno odvjetništvo ustupilo je 'slučaj Trbojević' srbijanskom odvjetništvu. Suđenje je počelo 26. rujna 2008., a Trbojević je tada zanijekao tvrdnje u optužnici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene