Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beograd: Koštunica odbacuje Rehnov prijedlog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica odbacio je prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna o potrebi da Srbija uspostavi dobrosusjedske odnose i s Kosovom jer bi to, kako je naveo Koštunica u izjavi za medije, značilo "priznavanje neovisne albanske države".

"Kako je europski povjerenik otvoreno priopćio stav EU-a, moramo i mi isto tako otvoreno priopćiti da najodlučnije odbacujemo Rehnov zahtjev da Srbija sama sa sobom, odnosno s dijelom svojega teritorija, uspostavlja dobrosusjedske odnose", naveo je Koštunica reagirajući na Rehnovu izjavu "Politici" po kojoj sve "moguće zemlje članice

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovensko gledište Pahoru žao zbog gašenja Rehnova posredovanja Slika nije dostupna Tuerk želi Hrvatsku u EU 'Ozbiljno shvaćamo Rehnovu inicijativu'

EU-a moraju poštivati dobrosusjedske odnose".

Beogradska radio i tv postaja B 92 u petak je objavila da se s Koštunicom ne slažu svi članovi Vlade, odnosno oni iz Demokratske stranke srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i stranke G17 Plus koji se zauzimaju za približavanje EU, a to neslaganje je i jedan od razloga raspisivanja izvanrednih parlamentarnih izbora za 11. svibnja.

Rehn: blokiranje ulaska Kosova u EU pogrešna motivacija

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn rekao je da ni jedna zemlja ne bi trebala ulaziti u Europsku uniju zato da bi blokirala ulazak nekoj drugoj.

U razgovoru za beogradski list "Politika", Rehn je, odgovarajući na novinarsko pitanje bi li Srbija kao moguća članica EU-a mogla blokirati pristup Kosova u zajednicu europskih država, rekao kako "nitko ne bi trebao pristupati Uniji s primarnim ciljem da blokira pridruživanje drugih".

"To mi se čini kao pogrešna vrsta motivacije", naglasio je. "Što mislite da sada Slovenija blokira Hrvatsku, a Hrvatska Srbiju... Mi moramo uvidjeti važnost da sve zemlje zapadnog Balkana budu jednoga dana dio EU-a", istaknuo je Rehn.

On, kako navodi "Politika", sve zemlje zapadnog Balkana vidi kao buduće članice EU-a, neke prije, neke kasnije i kaže kako "Hrvatska ima izgleda da postane 28. članica EU-a potkraj ovog desetljeća".

Turskoj predviđa još 10 do 15 godina reformi uoči prijema u punopravno članstvo.

Na novinarsko pitanje je li moguće da Srbija uđe u EU bez prethodnog priznanja neovisnosti Kosova, Rehn je odgovorio kako "sve potencijalne zemlje članice moraju poštivati dobrosusjedske odnose. Kao što sam rekao, sada je trenutačna zadaća osigurati mir i stabilnost".

Rehn je također istaknuo kako se ne može ostati ravnodušan na događaje u zemlji koja je potencijalna članica EU-a.

"Pažljivo pratimo na koji način strane gledaju na ispunjavanje potrebnih uvjeta, kao što su gospodarske i zakonske reforme i suradnja sa Sudom u Haagu", naglasio je povjerenik, dodajući da "u Europskoj uniji još nema konsenzusa o ponudi potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Beogradu".

"Srbija je pred vrlo važnim izborom i nadam se da će izabrati europski put. Vidjeli smo važne reforme u Srbiji, ali još se mora učiniti. Moramo se uvjeriti da je država kadra podnijeti obveze članstva. Cilj je pružiti bolje uvjete života i veće slobode građanima", naglasio je Rehn.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene