Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Beograd: Kosovo bi u slučaju neovisnosti napustilo 70 posto Srba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 70 posto kosovskih Srba napustilo bi Kosovo ako ono postane neovisno, pokazuje istraživanje javnog mnijenja beogradske agencije "Strateški marketing".

Istraživanje, čije rezultate u srijedu prenose beogradski mediji, obavljeno je od 14. do 22. listopada anketiranjem 889 Srba s područja Kosova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSTIGNUT DOGOVOR Vučić nakon sastanka sa Srbima na Kosovu: "Ujutro počinje uklanjanje barikada" Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste DRAMA Kurti večeras udara na sjever Kosova? Dao je ultimatum da se do navečer maknu barikade, oglasio se i NATO

Oko 85 posto ispitanih Srba s Kosova smatra da će se stupanj nasilja povećati ako pokrajina dobije neovisnost, dok 64 posto ispitanih misli da će se nasilje povećati čak i ako Kosovo dobije široku autonomiju u sastavu Srbije.

Prema istraživanju, kosovski Srbi najviše vjeruju Rusiji, njih čak 61 posto, dok Europskoj uniji (EU) vjeruje tek osam posto ispitanih, a SAD-u jedan posto. Ipak, samo 45 posto ispitanih misli da Rusija štiti interese Srbije "kao povijesno bliske i pravoslavne zemlje", dok 21 posto smatra da Rusija nema nikakve interese, a njih 26 posto da Rusija koristi problem Kosova u pregovorima sa SAD-om i zemljama Zapada.

Oko 78 posto Srba s Kosova smatra da ne treba sudjelovati na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu, a usprkos tome njih 43 posto misli da bi izlaskom na izbore srpska zajednica više dobila no što bi izgubila.

Većina ispitanika (oko 75 posto) smatra da je EU sklonija albanskoj strani, dok je na pitanje zašto SAD podržava neovisnost Kosova 43 posto ispitanika odgovorilo da je to "zato što ih plaćaju albanski lobisti", oko 27 posto da SAD svoje geostrateške interese može bolje ostvariti s Albancima nego sa Srbima, 19 posto misli da su SAD obećale Albancima neovisnost 1999. godine, dok preostalih 19 posto ispitanih smatra da Amerika podržava neovisnost Kosova "zato što mrzi Srbe".

Prema rezultatima istraživanja, 48 posto Srba s Kosova smatra da će pitanje rješavanja statusa Kosova biti odgođeno na više od godinu dana, dok njih 24 posto misli da će ono biti riješeno do kraja 2008. godine.

Srbi s Kosova najviše povjerenja imaju u Srpsku pravoslavnu crkvu (92 posto), premijeru Vojislavu Koštunici vjeruje njih 86 posto, Vojsci Srbije 80 posto, a predsjedniku Borisu Tadiću 77 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene