Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Crevena linija'

Beograd i Priština najavljuju dijalog, ali ne i uzajamne ustupke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beograd i Priština uputili su nove signale o spremnosti za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa, no izjave visokih dužnosnika obje strane, koje objavljuju srbijanski mediji, ukazuju na to da ni Srbija i Kosovo još nisu spremni pomaknuti svoju 'crvenu liniju' i učiniti ustupke.

Najavljujući spremnost Beograda za kontakte s Prištinom potpredsjednica srbijanske vlade za eurointegracije Suzana Grubješić istaknula je kako 'dijalog na najvišoj razini treba dovesti do povijesnog sporazuma Srba i Albanaca'.

'Vrijeme je da budemo proaktivni i da sada, u toj budućoj strategiji i platformi, kažemo dokle smo spremni ići, što možemo ispuniti, što znači normalizacija odnosa s Kosovom i da kažemo da ne možemo priznati nezavisnost Kosova', istaknula je Grubješić na jednom radiju.

S druge strane, i kosovski šef diplomacije Enver Hoxhaj izražava spremnost da sa Srbijom razgovara 'o normalizaciji bilateralnih odnosa i o zajedničkom putu ka europskoj budućnosti'. 'Ali, dopustite mi da budem jasan: o temama kao što je nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i politički sustav Kosova nećemo ni sa kim razgovarati, pa ni sa Srbijom. Granice Kosova potvrdilo je Vijeće sigurnosti UN, a nezavisno Kosovo u sadašnjim granicama priznala je skoro polovica članica UN', istaknuo je Hoxhaj u intervju za jedan dnevnik, posebno naglasivši kako 'Beograd ne može imati bilo kakvu ulogu kada se radi o sjeveru Kosova'.

Kosovski ministar vanjskih poslova istodobno objašnjava kako je 'nastavak dijaloga Beograda i Prištine moguć tek kada budu primijenjeni sporazumi koji su do sada postignuti u Bruxellesu'. 'Ne možemo imati novi proces dijaloga o normalizaciji odnosa ukoliko najprije ne zažive postignuti sporazumi. Smatram da će kredibilitet cijelog tehničkog dijaloga biti doveden u sumnju ukoliko Beograd ne ispuni ono što je dogovoreno', ocijenio je Hoxhaj.

>> Beograd spreman na dijalog s Kosovom, ali nikada neće priznati neovisnost

Istodobno, donedavni šef pregovaračkog tima Srbije sa Kosovom Borislav Stefanović tvrdi da Beograd nema plan za Kosovo. 'Ova vlast nema politiku prema Kosovu. Nema plana, nema pregovaračkog tima, nema programa i nema platforme, premda je stalno najavljivala da će tu platformu donijeti. Mislim da je krajnje vreme da se uozbilje i da to učine', ocijenio je Stefanović, danas zastupnik Demokratske stranke (DS). On kaže kako njegova stranka podupire želju nove vlasti da nastavi dijalog, ali i to 'što su se obvezali implementirati ugovore koje je pregovarački tim potpisao'.

Iz Prištine, pak, drugačije gledaju na problem postignutih, a neprimijenjenih sporazuma dvije strane.'Novi institucionalni lideri u Srbiji ne bi se trebali držati pristupa bivšeg predsjednika (Srbije) Borisa Tadića, koji je imao za cilj održavanje statusa quo, a ne rješavanje problema i dinamičan plan eurointegracija', istaknuo je za jedan list kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hohxaj, šaljući istodobno Beogradu i dodatne sugestije.

'Smatram da Srbija može učiti ne samo od Hrvatske, već u novije vrijeme i od Crne Gore, koja je načinila veliki napredak na europskom putu i postala model za ostale zemlje na Balkanu. Srbija više ne može zaustaviti europske integracije Crne Gore, a takođe ne može učiniti ništa ni u vezi s Kosovom', naglasio je Hoxhaj.

Prema najavama jedne srpske televizije, izvjesno je da bi na marginama aktualnog 67. zasjedanja Opće skupštine UN mogla započeti polemika o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine, a očekuje se i da budu precizirani okvirni rokovi kad će pregovarački timovi sjesti za stol, na kojoj će se razini pregovarati i o kojim temama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Donald Trump i Jared Kushner Velika ulaganja Zet Donalda Trumpa planira graditi luksuzne nekretnine u susjedstvu Djevojčica uz majku pije sok Saslušana na sudu Užas u Beogradu: Otkriveno što je majka stavljala u sokove maloljetnoj kćeri tijekom njezina liječenja

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene