Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''ovo je golema pobjeda''

Netanyahu osigurao peti mandat: Izraelski premijer pobjedio na parlamentarnim izborima

Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Foto: AFP
Dosadašnji izraelski premijer Benjamin Netanyahu pobjednik je parlamentarnih izbora i osigurao je peti mandat na čelu vlade, objavio je u srijedu TV Kanal 12.

Nakon prebrojanih 96 posto glasova, Netanyahuov Likud dobio je 37 mjesta u Knessetu, a Plavo-bijeli koje vodi bivši general Benny Gantz dobili su 36.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković ON ZNA KAKO POLITIČKI PREŽIVJETI Tko je Gordan Jandroković? Stajao je uz bok svim predsjednicima HDZ-a, a Milanoviću je odgovorio fotografijom u kupaćima Bolnica u kojoj se nalazi Benjamin Netanyahu Posljedice dehidracije Izraelski premijer izašao je iz bolnice: "Srce funkcionira u potpunosti normalno"

Iako nijedna stranka nije dobila većinu u Knessetu koji ima 120 mjesta, rezultati stavljaju Netanyahua u snažniju poziciju za stvaranje koalicijske vlade s desnim strankama, ključnim za konačnu pobjedu.

"Ovo je golema pobjeda", rekao je Netanyahu pristašama u kasnonoćnom govoru u stožeru Likuda, upozorivši da duga noć a možda i dan predstoje u očekivanju konačnih rezultata.

Ako pobjedi, Netanyahu (69) će ovo ljeto postati premijer s najduljim stažom u 71-ogodišnjoj povijesti zemlje.

On kaže da je već počeo razgovore s mogućim koalicijskim saveznicima.

Gantz je također proglasio pobjedu, nakon što su bili objavljeni rezultati izlaznih anketa. "Mi smo pobjednici. Želimo zahvaliti Benjaminu Netanyahuu za njegovu službu naciji".

Izabrali status quo

Politički analitičar Olfer Zalzberg rekao je da i Likud i Plavo-bijeli moraju vidjeti kako dišu male stranke, da bi znali imaju li dovoljnu potporu za koaliciju.

"Netanyahu je bliži uspostavi još jedne desne vlade, ali morat ćemo pričekati i vidjeti", kazao je.

Komentirajući izbore, glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat je kazao: "Izraelci su glasali za očuvanje statusa quo. Rekli su 'ne' miru i 'da' okupaciji".

Netanyahuova popularnost bila je načeta nizom korupcijskih afera koje se posljednjih godina vežu uz njegovo ime.

S druge strane, savez centrističkih stranaka Plavo-bijeli Bennyja Gantza, bivšeg načelnika izraelskog glavnog stožera, i popularnog zastupnika Yaira Lapida predstavlja se kao savez neokaljan korupcijskim aferama i s bogatim vojnim iskustvom.

Međutim, za razliku od svojih 'najljućih' političkih protivnika, Netanyahu ima višedesetljetno političko iskustvo.

Čak četrdesetak stranaka natjecalo se na izborima za Knesset, a izborni prag je bio 3,25 posto. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene