Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Albert II protiv populizma

Belgijski kralj božićnom porukom razbjesnio separatiste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Albert II je osudio sve jači populizam, koji ga podsjeća na prednacističko razdoblje u Europi. Prozvanim su se osjetili separatisti iz stranke N-VA.

Belgijski kralj Albert II božićnom je porukom razbjesnio separatiste i neke stručnjake za ustavno pravo tako što je, kako oni smatraju, uvijeno kritizirao najjaču političku stranku flamanskog dijela zemlje.

Kralj je u govoru upozorio na politički "populizam" koji jača tijekom gospodarskih kriza, povlačeći paralelu s prednacističkim razdobljem u Europi kad su krivcima za sve probleme bili proglašeni stranci.

Pročitajte i ovo Belgijski premijer Alexander De Croo Izbori su u lipnju Belgija istražuje moguću umiješanost Rusije u europsku izbornu kampanju Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 5 Drama u Belgiji VIDEO Kaos na ulicama Bruxellesa: Seljaci probijali barikade i palili gume, policija otvorila vodene topove

>> Razljutio francusku javnost: Gerard Depardieu seli u Belgiju!

"Takvi argumenti bili su uobičajeni u mnogim europskim zemljama, pa i u našoj. Ne smiju se zaboraviti 1930-e godine i populističke reakcije koje su izazvale", rekao je kralj u televizijskom obraćanju naciji na Badnjak.

Profesor politologiije sa sveučilišta u Gentu Carl Devos ustvrdio je da kralj, koji bi trebao biti ujedinjujuća snaga u zemlji snažno podijeljenoj na frankofonu Valoniju na jugu i Flandriju na sjeveru, nije smio iznijeti tu ocjenu za koju on smatra da se neizravno odnosi na separatističku stranku N-VA.

"Čudno je da državni poglavar spominje najveću stranku u zemlji u kontekstu 30-ih godina prošlog stoljeća", rekao je Devos.

Vođa te stranke, koja zagovara odvajanje Flandrije od Belgije Bart de Wever, ujedno i gradonačelnik najvećeg flandrijskog grada Antwerpena, optužio je kralja da potiče "podjele" i favorizira stranku frankofonih socijalista premijera Elija Di Rupa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene