Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Albert II je osudio sve jači populizam, koji ga podsjeća na prednacističko razdoblje u Europi. Prozvanim su se osjetili separatisti iz stranke N-VA.


Belgijski kralj Albert II božićnom je porukom razbjesnio separatiste i neke stručnjake za ustavno pravo tako što je, kako oni smatraju, uvijeno kritizirao najjaču političku stranku flamanskog dijela zemlje.

Kralj je u govoru upozorio na politički "populizam" koji jača tijekom gospodarskih kriza, povlačeći paralelu s prednacističkim razdobljem u Europi kad su krivcima za sve probleme bili proglašeni stranci.

Vezani članci Koronavirus u Belgiji, ilustracija Sudionik koronapartyja u hotelu bježao pred policijom pa pao s prozora i poginuo Slika nije dostupna Belgijanci šokirani viješću da se Belgija raspala

>> Razljutio francusku javnost: Gerard Depardieu seli u Belgiju!

"Takvi argumenti bili su uobičajeni u mnogim europskim zemljama, pa i u našoj. Ne smiju se zaboraviti 1930-e godine i populističke reakcije koje su izazvale", rekao je kralj u televizijskom obraćanju naciji na Badnjak.

Profesor politologiije sa sveučilišta u Gentu Carl Devos ustvrdio je da kralj, koji bi trebao biti ujedinjujuća snaga u zemlji snažno podijeljenoj na frankofonu Valoniju na jugu i Flandriju na sjeveru, nije smio iznijeti tu ocjenu za koju on smatra da se neizravno odnosi na separatističku stranku N-VA.

"Čudno je da državni poglavar spominje najveću stranku u zemlji u kontekstu 30-ih godina prošlog stoljeća", rekao je Devos.

Vođa te stranke, koja zagovara odvajanje Flandrije od Belgije Bart de Wever, ujedno i gradonačelnik najvećeg flandrijskog grada Antwerpena, optužio je kralja da potiče "podjele" i favorizira stranku frankofonih socijalista premijera Elija Di Rupa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook