Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Belgijanci šokirani viješću da se Belgija raspala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lažna vijest o tome da se Belgija raspala izazvala je ogorčenje u cijeloj zemlji, dok televizijska postaja odgovorna za tu neslanu šalu tvrdi da je željela potaknuti raspravu o budućnosti nacije.

"Neodgovorno", "dvojbeno" i "za žaljenje" neke su od reakcija srednje političke struje i Valonije (francusko govorno područje) i Flandrije (nizozemsko govorno područje) na reportažu javne televizijske postaje RTBF o tome da je Flandrija jednostrano proglasila neovisnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eenergetska neovisnost Španjolska ih ima više od 300, Hrvatska nijednu: ''Interes građana postoji, ali nedostaje političke volje'' Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 5 Drama u Belgiji VIDEO Kaos na ulicama Bruxellesa: Seljaci probijali barikade i palili gume, policija otvorila vodene topove

Tu "posebnu emisiju" postaja je emitirala u srijedu navečer, u udarnom terminu nešto nakon 20 sati, prekinuvši program u stilu američkog "breaking newsa".

Ured belgijskog premijera Guya Verhofstadta ocijenio je da je riječ o "neprimjerenoj šali", a ministar kulture frankofone zajednice zatražio je objašnjenje od direktora televizijske postaje.

Frankofoni parlament uspostavio je i posebno povjerenstvo koje će razmotriti reportažu koja je uključivala intervjue s pravim političarima, scene gomila Flamanaca kako mašu zastavama i izvješće da su kralj Albert i kraljica Paola pobjegli iz zemlje i poručilo da Belgija "više ne postoji". Da je riječ o izmišljenim događajima, otkriva tek jedan titl emitiran kasnije tijekom reportaže.

Belgijski mediji javili su da su na šalu nasjeli mnogi strani
dopisnici koji su tražili potvrdu od premijerova ureda, dok su neka veleposlanstva o događaju izvijestila svoje vlade.

Zamjenik premijera Didier Reynders rekao je da su ga zvali kolege iz drugih zemalja i dodao da je reportaža nanijela štetu vjerodostojnosti zemlje dan uoči početka sastanka na vrhu Europske unije.

Frankofono ministarstvo kulture objavilo je da je njegova telefonska centrala bila zagušena prosvjedima.

"Mnogi ljudi bili su šokirani i jako potreseni, a neki su plakali",
rekao je glasnogovornik ministarstva, dodajući kako ministrstvo ne shvaća zašto se gledatelje nije upozorilo odmah na početku da je izvješće netočno.

Direktor informativnog programa RTBF-a Yves Thiran rekao je za Reuters da je reportažom želio potaknuti raspravu o budućnosti Belgije šest mjeseci uoči općih izbora.

"Rasprava je do sada bila ograničena na akademske i političke krugove. Želimo da bude više javna", rekao je, povezujući je s radijskom emisijom Orsona Wellesa iz listopada 1938. kada su mnogi Amerikanci povjerovali da su Marsijanci izvršili invaziju na Zemlju.

Regionalni ministar Bruxellesa Guy Vanhengel, koji je sudjelovao u emisiji, rekao je za novinsku agenciju Belgu da flamanski političari često govore o neovisnosti, ne razmišljajući o posljedicama.

Izbori na flamanskom sjeveru zemlje često otkrivaju snažnu potporu odvajanju od frankofone polovice zemlje koja je nekoć dominirala Belgijom, i politički i gospodarski.

Zagovornici neovisnosti Flandrije, koja je sada gospodarski snažniji dio zemlje, tvrde da frankofona Valonija opterećuje javne resurse.

Krajnje desničarski, nacionalistički Vlaams Blok, preimenovan u Vlaams Belang, postao je 2004. najveća stranka u regionalnom flamanskom parlamentu osvojivši četvrtinu glasova.

Njihov čelnik Filip Dewinter reportažu je proglasio trijumfom.
"Zahvaljujući ovoj reportaži, možemo govoriti o neovisnosti Flandrije i Valonije", kaže se u njegovu priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene