Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolona duga devet kilometara

Belfast: Stotine tisuća protestanata u Povorci lojalista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sjevernoj Irskoj tisuće protestanata sudjeluju u Povorci lojalista!

U koloni dugoj devet kilometara, obilježavaju 100. godišnjicu potpisivanja Ulsterskog zavjeta.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Vrlo napeto ozračje Reporterka Dnevnika Nove TV u Sjevernoj Irskoj: "Brexit je ovdje kao santa leda koja bi mogla uništiti ionako krhki mir" Slika nije dostupna Dobrodošli u Belfast DNEVNIK NOVE TV U SJ. IRSKOJ Priča o gradu burne povijesti i neugodnih sjećanja

>> U nasilju u Belfastu ozlijeđeno 47 policajaca

Dokument je to kojim su unionisti izjavili da će se svim silama boriti protiv samouprave Irske. Zbog povorke je policija u Belfastu organizirala najveću akciju u posljednjih 20 godina. Zasad nema izvješća o neredima.

Većina parada u Sjevernoj Irskoj svake godine protekne mirno ali nasilje često izbije kada povorke prolaze blizu područja druge zajednice. Oko katoličke crkve u Belfastu razmještene su stotine policajaca dok je 2000 protestanata mirno prolazilo pored nje no oni bi preko te potencijalno osjetljive točke trebali još jednom proći tijekom večeri.

Odbor za parade, tijelo koje odlučuje o održavanju povorci naložilo je glazbenim skupinama koje prate unioniste da dok prolaze pored crkve mogu svirati samo himne. Odbor je također na 150 ograničio broj katoličkih prosvjednika koji su mahali crnim zastavama i držali transparente na kojima su tražili poštivanje njihove crkve.

Sinn Fein, bivše političko krilo IRA-e, koji sada dijeli vlast u lokalnj skupštini s nekadašnjim unionističkim neprijateljima, izjavio je da je nezadovljan ponašanjem više skupina.

Sudionici povorke išli su u zgradu gradske skupštine u Belfastu, gdje je zavjet 1912. potpisan, i potom su 10 kilometara marširali u Stormont, sjedište sjevernoirske vlade, gdje su održane vjerske službe, glazbeni i plesni program.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene