Salvadorski nadbiskup Oscar Romero proglašen je u subotu blaženim, što je posljedni korak prije proglašenja svetosti, 35 godina nakon što je ubijen pred oltarom zbog kritiziranja vojne diktature koja je imala potporu SAD-a.


Svečanosti u San Salvadoru, koju je predvodio kardinal Angelo Amato kao izaslanik pape Franje, nazočili su katolici iz cijelog svijeta zajedno s bivšim marksističkim pobunjenicima iz krvavog salvadorskog građanskog rata, ukupno više od 250.000 ljudi. Među njima su bila izaslanstva 57 zemalja i četiri latinoamerička predsjednika (Salvadora, Hondurasa, Ekvadora i Paname).

Vezani članci Marin Barišić Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić pozitivan je na koronavirus Papa Franjo (Foto: AFP) "Papa Hamlet" i "jedan od najboljih sinova Crkve” proglašeni svetim

Oscar Romero, rođen 1917., bio je jednostavan čovjek blizak narodu, a kao nadbiskup se zauzimao za socijalnu pravdu i one čiji se glas ne čuje.

Papa Franjo otkrio kada će Ivana Pavla II i Ivana XXIII proglasiti svecima

Zauzimajući se za seljake bezemljaše i pozivajući vojnike da više ne pucaju u narod, izazvao je bijes najkonzervativnijih krugova u zemlji pa ga je jedan desničar ubio 24. ožujka 1980. u crkvi dok je služio misu. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook