Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izaći će i na izbore

Batasuna predstavila stranku koja javno odbacuje nasilje ETA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baskijska stranka Batasuna, koja se smatra političkim ogrankom ETA-e i čije je djelovanje zabranjeno, predstavila je novu stranku koja prvi put javno odbacuje nasilje ove oružane grupe.

Batasuna se nada da će se na taj način moći predstaviti i kandidirati na lokalnim izborima.

Pročitajte i ovo Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati" Slika nije dostupna Primirje u interesu demokratskog procesa ETA: Odustajemo od borbe nasiljem

>> ETA proglasila stalno i opće primirje, Madrid odbio

>> ETA: Odustajemo od borbe nasiljem

'Nova stranka odbacuje i protivi se uporabi sile, a to se odnosi i na ETA-u', rekao je čelnik Batasune Rufi Etxeberria, tijekom predstavljanja novoga političkog pokreta u Bilbau.

Španjolsko pravosuđe zabranilo je djelovanje Batasune 2003., zbog povezanosti s ETA-om, čije napade nije nikada izričito osudila. Ova stranka nada se da će se u svibnju uspjeti kandidirati na lokalnim izborima.

ETA se smatra odgovornom za smrt 829 osoba u više od 40 godina borbe za baskijsku neovisnost. No iz pokreta su 10. siječnja najavili trajni prekid vatre, a od kolovoza 2009. nisu počinili nikakav napad. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene