Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isprike iz zatvora

Baskijski čelnik ispričao se žrtvama ETA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baskijski nezavisni čelnik Arnaldo Otegi, u zatvoru od 2009., 'najiskrenije se ispričava' ako je pridonio 'boli' i 'poniženju' žrtava oružane skupine ETA u novoj knjizi čije je izvatke dnevnik Gara objavio u nedjelju.

Baskijska nezavisna ljevica prvi put je u veljači izrazila žaljenje zbog 'boli' koju je nanijela žrtvama ETA-e, koja je za 20. listopada najavila odustajanje od oružane borbe ali odbija položiti oružje i raspustiti se.

Pročitajte i ovo Baskijska organizacija ETA (Foto: AFP) Uoči raspuštanja Baskijska organizacija ETA traži oprost od civila: "Prouzročili smo puno boli i nepopravljive štete" Slika nije dostupna Kraj terorističke organizacije? Francuska analizira oružje koje je ETA predala

Arnaldo Otegi, osuđen na šest godina zatvora zbog pokušaja ponovnog uspostavljanja upravnog tijela Batasune, nezavisne stranke zabranjene 2003. i smatrane političkim krilom ETA-e, tvrdi kako je želio 'ići i dalje' u knjizi-intervjuu 'El tiempo de las luces' (Vrijeme svjetlosti) koja će biti objavljena 28. rujna.

>> ETA proglasila konačan kraj oružane borbe

'Ljevica je priznala i priznaje nanesenu bol a ja želim ići još dalje i reći da ako sam u svojstvu glasnogovornika, a govorim u ime svih glasnogovornika Batasune, dodao i najmanje boli, patnje ili poniželja obiteljima žrtava oružanih akcija ETA-e, ovdje im se želim najiskrenije ispričati uz riječi 'žao mi je' koje dolaze iz srca', piše u izvatku objavljenom u Gari.

Nezavisna ljevica mogla bi zauzeti drugo mjesto na prijevremenim regionalnim izborima sazvanima u Baskiji za 21. listopada, prema najnovijem ispitivanju Baskijskog sveučilišta, provedenom u svibnju. Prvo mjesto pripalo bi baskijskoj nacionalističkoj stranci PNV. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene