Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Baskijski nezavisni čelnik Arnaldo Otegi, u zatvoru od 2009., 'najiskrenije se ispričava' ako je pridonio 'boli' i 'poniženju' žrtava oružane skupine ETA u novoj knjizi čije je izvatke dnevnik Gara objavio u nedjelju.


Baskijska nezavisna ljevica prvi put je u veljači izrazila žaljenje zbog 'boli' koju je nanijela žrtvama ETA-e, koja je za 20. listopada najavila odustajanje od oružane borbe ali odbija položiti oružje i raspustiti se.

Vezani članci Potres u Japanu - 2 U Japanu u snažnom potresu ozlijeđeno više od 100 ljudi, milijun kućanstava bez struje Slika nije dostupna Godinama sijali paniku i strah: Je li ovo kraj opake terorističke organizacije?

Arnaldo Otegi, osuđen na šest godina zatvora zbog pokušaja ponovnog uspostavljanja upravnog tijela Batasune, nezavisne stranke zabranjene 2003. i smatrane političkim krilom ETA-e, tvrdi kako je želio 'ići i dalje' u knjizi-intervjuu 'El tiempo de las luces' (Vrijeme svjetlosti) koja će biti objavljena 28. rujna.

>> ETA proglasila konačan kraj oružane borbe

'Ljevica je priznala i priznaje nanesenu bol a ja želim ići još dalje i reći da ako sam u svojstvu glasnogovornika, a govorim u ime svih glasnogovornika Batasune, dodao i najmanje boli, patnje ili poniželja obiteljima žrtava oružanih akcija ETA-e, ovdje im se želim najiskrenije ispričati uz riječi 'žao mi je' koje dolaze iz srca', piše u izvatku objavljenom u Gari.

Nezavisna ljevica mogla bi zauzeti drugo mjesto na prijevremenim regionalnim izborima sazvanima u Baskiji za 21. listopada, prema najnovijem ispitivanju Baskijskog sveučilišta, provedenom u svibnju. Prvo mjesto pripalo bi baskijskoj nacionalističkoj stranci PNV. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook