Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija niječe američke optužbe za kibernetičke napade protiv američkih političkih čelnika i institucija uoči predsjedničkih i kongresnih izbora


Američki predsjednik Barack Obama rekao je u petak kako je upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina u rujnu da zaustavi upletanje u američke političke kampanje nakon hakiranja elektronske pošte Demokratske stranke uoči izbora 8. studenoga te da nakon toga više nije vidio dokaza ruskog miješanja.

Vezani članci Aleksej Navaljni Navaljni izgubio 15 kilograma od dolaska u zatvor, njegovi saveznici: "Uprava prijeti da će početi prisilno hranjenje svakog dana" Aleksej Navaljni Rusija polako ubija Navaljnog? "Možda ga dovode u situaciju spore smrti i pokušavaju to prikriti"

Na predbožićnoj konferenciji za novinare Obama je rekao kako je kazao Putinu da "prestane" tijekom susreta u četiri oka u Kini tijekom summita G20. Dodao je kako nakon upozorenja Putinu nije bilo daljnjih dokaza o ruskom upletanju.

Rusija niječe američke optužbe za kibernetičke napade protiv američkih političkih čelnika i institucija uoči predsjedničkih i kongresnih izbora. No, dvojica visokih vladinih dužnosnika rekla su Reutersu da FBI podržava stajalište CIA-e da se Rusija umiješala kako bi pomogla republikancu Donaldu Trumpu da dobije predsjedničke izbore.

Obama je ostavio mogućnost američke odmazde protiv Rusije kako bi obeshrabrio nju i druge zemlje od daljnjeg računalnog hakiranja. Rekao je kako je uvelike uvjeren da je hakiranje dužnosnika Demokratske stranke i institucija izvela Rusija po nalogu visokih ruskih dužnosnika.

"Obavještajni podatci koje sam vidio daju mi veliko pouzdanje u njihovu procjenu da su Rusi izveli ovo hakiranje", rekao je Obama.

On je rekao kako se nada da će Trump, koji preuzima dužnost 20. siječnja, biti jednako tako zabrinut zbog ruskih akcija te da istraga ne bi trebala postati "politički nogomet" između republikanaca i demokrata. Trump kaže da je izbore dobio pošteno i odbacuje nagovještaje demokrata da je Moskva utjecala na rezultat. (Hina)