Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Mislim da na ovom stupnju ne možemo biti ni u što sigurni'.


Američki predsjednik Barack Obama je rekao u četvrtak da nije siguran da će sporazum o Ukrajini, zaključen u Ženevi, omogućiti smirenje na terenu i upozorio da će druge američke i europske sankcije Moskvi biti donešene u slučaju potrebe.

Vezani članci Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Zelenskij prisegnuo za predsjednika Ukrajine, odmah raspustio parlament i raspisao prijevremene izbore Heiko Maas i Mykola Lazarenko (Foto: AFP) Njemačka poziva Rusiju u Ukrajinu na smanjivanje napetosti: Traži se puštanje triju ukrajinskih brodova

"Mislim da na ovom stupnju ne možemo biti ni u što sigurni. Postoji mogućnost da diplomacija dovede do smirenja stanja", rekao je Barack Obama.

"Treba proći nekoliko dana da bi vidjeli hoće li se izjave konkretizirati. S Europljanima smo pripremili dodatne mjere koje možemo odrediti Rusima ako se stanje stvarno ne popravi", naglasio je.

"Nadam se da će sporazum biti primijenjen sljedećih dana, ali se s tim ne može računati na temelju onoga što je bilo ranije", izjavio je američki predsjednik.

Početak mira u Ukrajini? 'Sve ilegalne oružane skupine moraju se razoružati'

Sporazum zaključen u Ženevi između SAD-a, Rusije, EU i Ukrajine predviđa razoružanje ilegalnih naoružanih skupina i napuštanje zauzetih zgrada.

Govoreći o zastrašivanju koje vrše ruske snage okupljene blizu granice s Ukrajinom, Obama drži da Rusija stoji iza sadašnjeg kaosa na istoku i jugu Ukrajine.

"Ali Rusija ima priliku promijeniti pristup. Mi je u tome podržavamo", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook