Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija popustila

Početak mira u Ukrajini? 'Sve ilegalne oružane skupine moraju se razoružati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je objavio u četvrtak u Ženevi da je postignut dogovor sa Sjedinjenim Državama, Europskom unijom i Ukrajinom o etapama smirenja krize u Ukrajini.

Sergej Lavrov je na konferenciji za novinare precizirao da taj sporazum predviđa razoružanje ilegalnih naoružanih skupina i evakuaciju zauzetih zgrada.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu"

"Sve ilegalne oružane skupine moraju se razoružati, sve ilegalno zauzete zgrade moraju biti vraćene, sve ulice, trgovi i druga javna mjesta u ukrajinskim gradovima moraju biti oslobođeni", stoji u dokumentu.

Putin građanima Rusije odgovara na pitanja oko ukrajinske krize

 

Nadzorna misija Organizacije europsku sigurnost i suradnju (OESS) će biti zadužena pomoći ukrajinskim vlastima da pokrenu te mjere.

 

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton, koja je predstavljala EU na čeverostranim razgovorima u Ženevi o ukrajinskoj krizi, naglasila je da OESS treba odigrati vodeću ulogu u primjeni sporazuma čiji tekst predviđa da su Sjedinjene Države, EU i Rusija spremni poslati promatrače.

Usvojeni dokument predviđa amnestiju za one koji će poštivati odredbe dogovora, osim odgovornih za teška zlodjela.

"Rusija ne želi poslati postrojbe u Ukrajinu", zajamčio je Lavrov novinarima.

"Ne želimo poslati postrojbe u Ukrajini. To bi bilo u suprotnosti s našim temeljnim interesima", rekao je šef ruske diplomacije.

Američki državni tajnik John Kerry je, izrazivši zadovoljstvo zaključivanjem sporazuma, upozorio Moskvu i istaknuo da ukoliko ne vide napredak, neće imati drugog izbora osim određivanja dodatnih sankcija.

Na pitanje o stajalištu Washingtona o Krimu, Kerry je rekao da Sjedinjene Države nisu odustale, ali nisu došle u Ženevu govoriti o Krimu.

Ashton je zajamčila da će Europska unija nastaviti podržavati Ukrajinu gospodarski, financijski i politički.

Sporazum usvojen u Ženevi navodi da će ustavni proces koji je najavila ukrajinska prijelazna vlada biti transparentan uz uspostavu širokog nacionalnog dijaloga, kako bi se uključile sve ukrajinske regije i svi politički entiteti.

 

Putin: Nadam se da nećemo morati rabiti silu u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da se nada da neće morati pribjeći sili u istočnoj Ukrajini, te je vodstvo u Kijevu optužio da čini "velik zločin" jer u to područje šalje vojsku i prijeti umjesto da razgovara s rusofonim stanovništvom, prenose agencije.

"Podsjećam da je Vijeće Federacije (gornji dom ruskog parlamenta) ovlastilo predsjednika na uporabu vojne sile u Ukrajini", rekao je Putin u višesatnom televizijskom kontaktu s nacijom u kojem odgovara na pitanja ruskih građana.

"Doista se nadam da to pravo neću morati upotrijebiti i da ćemo sva današnja goruća pitanja uspjeti riješiti političko-diplomatskim sredstvima", citira Putina Reuters.

No po Putinu ishod krize u Ukrajini ovisi o spremnosti Kijeva da "zajamči" rusofonom stanovništvu da će poštovati njegova prava, piše France presse.

Odbacio je tvrdnje da su ruski vojnici prisutni na istoku Ukrajine te istaknuo važnost četverostranih (Rusija, Ukrajina, Europska unija i Sjedinjene Države) pregovora o ukrajinskoj krizi koji su netom počeli u Ženevi.

Nove vlasti u Kijevu griješe i "vuku zemlju u ponor", rekao je Putin.

"Umjesto da shvate da je nešto krivo s ukrajinskom vladom i pokušaju uspostaviti dijalog, oni prijete silom ... to je veliki zločin sadašnjeg vodstva u Kijevu", poručio je prvi čovjek Rusije.

"Nadam se da će shvatiti prema kakvom ponoru, ambisu sadašnje vlasti vuku zemlju", rekao je Putin.

Nakon svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča Rusija je u ožujku pripojila ukrajinski poluotok Krim te je Putin u četvrtak obećao da će Moskva ubrzati proces prelaska krimskog platnog sustava na rusku rublju umjesto ukrajinske hrivnje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene