Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novitet na cestama

Prvi 3D pješački prijelaz u susjedstvu: Biste li zakočili da se nađe na cesti ispred vas?

3D pješački prijelaz u Banjoj Luci (Foto: Gradska uprava Banje Luke)
3D pješački prijelaz u Banjoj Luci (Foto: Gradska uprava Banje Luke) Foto: Gradska uprava Banje Luke
Na prometnici u Banjoj Luci iscrtan je trodimenzionalni pješački prelaz i obilježena je horizontalna prometna signalizacija tzv. hladnom plastikom - i to prvi put.

Radovi su obavljeni protekli vikend. 3D pješački prijelaz iscrtan je na novoj dionici Istočnog tranzita. Umjesto bojom, na jednoj je dionici horizontalna signalizacija obilježena hladnom plastikom.

Pročitajte i ovo Prava istospolnih parova: Ilustracija - 4 u naselju Obilićevo Tri LGBTI aktivista ozlijeđena u središtu Banjaluke u napadu nasilnika Fotografija iz Banje Luke Sramota u Banjoj Luci Sramotna fotografija u susjedstvu: "Proslavili smo godišnjicu specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini"

Iz banjolučkog Odjela za promet i putove navode da se radi o eksperimentu. "Ovi su projekti eksperimentalni, a nakon analize uočenih efekata, odlučit ćemo hoće li se ubuduće na ovakav način obilježavati i drugi pješački prijelazi na kojima je povećana ugroženost pješaka, odnosno hoće li će se metoda s hladnom plastikom upotrebljavati i na drugim prometnicama", piše u priopćenju Gradske uprave Banje Luke.

U slučaju 3D prijelaza radi se o upotrebi optičke iluzije u obilježavanju pješačkog prijelaza. Optička iluzija privlači pažnju vozača te samim tim dovodi do smanjenja brzine i povećanja sigurnosti u prometu.

Kod upotrebe hladne plastike umjesto boje, objašnjeno je, prijelazi traju mnogo duže u odnosu na konvencionalna rješenja jer im vijek trajanja na prometnici iznosi najmanje pet do šest godina.

Pored toga, uočljivi su tijekom cijelog dana i noći, pri svim uvjetima rasvjete, kao i u svim vremenskim uvjetima pa se očekuje da će doprinijeti povećanju sigurnosti u prometu.

Aktualno Snažan potres magnitude 8 rušio kuće i škole, poginula najmanje jedna osoba: "Nismo mogli hodati, stvari su padale" Potres u Peruu (Foto: AFP) - 1 Potres u Peruu (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Potres u Peruu (Foto: AFP) - 2 Potres u Peruu (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp +0 Potres u Peruu (Foto: AFP) - 3 Svijet Snažan potres magnitude 8 rušio kuće i škole, poginula najmanje jedna osoba: "Nismo mogli hodati, stvari su padale" 1/3 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene