Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bangkok: U prosvjedima mrtvi i ranjeni, raspoređena vojska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U protuvladinim prosvjedima na ulicama Bankoka, koje su u pokušali suzbiti tajlandski vojnici, kako bi pomogli policiji, ubijena je najmanje jedna osoba, a prema zadnjim podacima ozlijeđeno ih je 278, od kojih 20 teško.

Pripadnici i simpatizeri Narodnog saveza za demokraciju sukobili su se na ulicama Bangkoka rano jutros s policijom, a potom i vojnicima koji, prema riječima vojnog glasnogovornika, pukovnika Sunserna Kaewkumnerda, nisu naoružani.

Pročitajte i ovo Ivan Jakovčić Krešendo Samo opušteno: Pogledajte kako bivši ministar pjeva na egzotičnom jeziku Crvena panda unosan posao ZOO na aerodromu: U prtljazi nosili crvene pande, majmune, zmije, ptice...

Na prosvjednike koji su se okupili pred sjedištem parlamenta, nastojeći onemogućiti ulazak u zgradu zastupnicima, bačen je suzavac, no to ih nije rastjeralo. Zastupnici su u zgradu parlamenta stizali na sjednicu.

Prosvjednici su, kako prenosi Reuters bili 'naoružani palicama za golf i čeličnim šipkama, te su od ranog jutra okružili zgradu u kojoj se u tom trenutku nalazilo oko stotinu parlamentarnih zastupnika te su prisilili premijera Somchaija Wongsawata na bijeg iz zgrade preskakivanjem ograde na stražnjoj strani zgrade gdje ga je čekao helikopter. 

Na pitanja namjerava li podnijeti ostavku ili proglasiti izvanredno stanje u zemlji, odgovorio je da o tomu ne razmišlja 'ni u kojem slučaju'. Također je kazao kako će policija nastaviti sa sigurnosnim akcijama. 'Dok sam na premijerskoj dužnosti nastavit ću obavljati svoj posao. Bez obzira na moju predstojeću odluku, ona će sigurno biti donesena u prikladnom trenutku', odgovorio. 

>> Ukinuto izvanredno stanje u Bangkoku

>> Premijer Tajlanda odbija otići i raspustiti parlament

'Želimo da vlada razriješi parlament do šest sati popodne', rekao je glavni vođa PAD-a Sonthi Limthoungkul. 'Ako se to ne realizira poduzet ćemo stroge mjere protiv vlade', dodao je kako prenosi France presse.

Policija i vojska su, nakon pomoći premijeru i zastupnicima omogućili sigurno napuštanje opkoljene zgrade.

Procjenjuje se da je u neredima ranjeno 278 pripadnika PAD-a, a do pogibije jednog muškarca na mjestu nereda, došlo je nakon eksplozije terenca parkiranog ispred zgrade parlamenta. Policija je za sada objavila da se eskplozija dogodila u još nerazjašnjenim okolnostima, no nagađa se da je uzrok eksplozija bombe.

PAD je labavi savez skupina koje se protive povratku na vlast bivšeg premijera Thaksina Shinawatre koji je svrgnut s vlasti vojnim udarom 19. rujna 2006. Trenutnu vlast predvodi Stranka narodne snage koju vodi Somchain, Thaksinov šogor.

Pripadnici PAD-a strahuju da bi sadašnja vlada mogla ponovno uvesti ustav iz 1997., koji je između 2001. i 2006. omogućio uspon i jačanje ovlasti bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, a njegovoj stranci Thai Rak Thai da dominira političkom scenom bez ikakvih kontrola. 

Raniji pokušaj bivšeg premijera Samaka Sundaraveja da izbori usvajanje amandmana na ustav iz 2007. koji bi se ojačale kontrole javne uprave i korumpiranih političara već je izveo PAD na ulice u svibnju. Samak je prošli mjesec izgubio dotadašnju funkciju nakon što je Ustavni sud ustvrdio da je kriv jer je nastupio u jednom tv-kulinarskom showu.

Političke napetosti na Tajlandu su počele rasti nakon što su dvojica čelnika PAD-a Chaiwat Sinsuwong i Chamlong Srimuang, uhićeni u odvojenim akcijama u petak i nedjelju. Do sada je ukupno privedeno devet dužnosnika PAD-a zbog 'izdaje'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene