Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Samo doprinose daljnjem jadu'

Ban Ki-moon osudio dobavljače oružja u sirijskom sukobu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ban Ki-moon prozvao je na Glavnoj skupštini UN-a zemlje koje šalju oružje u Siriju za izazivanje jada među obje strane u sukobu te 'neželjenih posljedica dok se borbe intenziviraju i šire'

UN i zapadni dužnosnici optužuju Iran za nabavu oružja pro-vladinim snagama, dok službeni Damask proziva Katar i Saudijsku Arabiju za naoružavanje pobunjenika odlučnih da sruše predsjednika Bašara al Asada.

'Oni koji dostavljaju oružje bilo kojoj od strana samo doprinose daljnjem jadu i riziku od neželjenih posljedica dok se sukob nastavlja i širi', rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

'Ovaj sukob je dobio posebno brutalan zaokret', kazao je je Ban Ki-mon nakon 17-mjesečne krize u Siriji. Dodao je i da je dodatna miliratizacija sukoba koji se nastavlja 'duboko tragična i vrlo opasna'.

Pročitajte i ovo Sirija: 12 godina rata - 7 Još nije okončan Prije 12 godina počeo je rat koji je izazvao migrantsku krizu u Europi i zbog kojeg je strahovao gotovo cijeli svijet Slika nije dostupna Novi okršaji Sirijske snage i saveznici granatirali predgrađe Damaska, sukobili se s pobunjenicima

>> Ban: Iran sam posjetio da bi potaknuo promjene

Generalna skupština UN je prošlog mjeseca velikom većinom donijela neobvezujuću rezoluciju u kojoj se izražava 'ozbiljna zabrinutost' zbog eskalacije nasilja u Siriji, dok se Vijeće sigurnosti osuđuje zbog neuspjeha da poduzme oštru akciju, prenosi Reuters.

Glavni tajnik UN-a je zaključio i da se sukob intenzivira te da će se teško pronaći političko rješenje, dok će najveći izazov u konačnici biti obnova zemlje i njena gospodarstva.

'Koliko će djece doći na sprovode svojih roditelja, koliko će roditelja plakati na sprovodima njihove djece prije nego što se sve strane usuglase okončati nasilje?', rekao je Ban Ki-moon.

Dodao je i da je potreban veći međunarodni angažman kako bi se okončao sukob u toj zemlji kao i da se pronađu odgovori na rastuću humanitarnu i izbjegličku krizu u Siriji.

'Regionalni lideri su imali najveću ulogu u stvaranju uvjeta koji bi doveli do rješenja', kazao je Ban, apalirajući na vođe u podijeljenom Vijeću sigurnosti da zauzmu jedinstven stav u podršci naporima UN-a i Arapske lige za Siriju. Ocijenio je i da je svima nedostajao jedinstven stav o naporima koji bi utjecali na situaciju na terenu.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene