Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Balkanu prijeti novo nasilje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američki mirovni posrednik u jugoistočnoj Europi Richard Holbrooke upozorio je danas u svojoj kolumni u Washington Postu na potrebu jačanja snaga NATO-a u regiji uoči očekivanog proglašenja neovisnosti Kosova i na mogućnost širenja krize na susjednu BiH, zbog srpskih prijetnji odcjepljenjem.

"Balkan se vratio u najgore vrijeme. Na dan 10. prosinca, pregovaračka ekipa SAD-EU-Rusija, zadužena da dobije suglasnost Srba i Albanaca o budućem statusu Kosova, izvijestit će UN da nisu uspjeli. Nekoliko tjedana kasnije kosovska vlada proglasit će da je Kosovo
neovisna država", najavljuje Holbrooke u članku pod naslovom "Povratak na rub na Balkanu".

Pročitajte i ovo Subotnja špica u Zagrebu tijekom emidemije koronavirusa - 1 To će promijeniti gradove Njemački mediji se raspisali o zabrinjavajućoj situaciji na Balkanu: "To je multietnička regija već stoljećima, no hoće li ovo izdržati?" Susjedi pale svijeće na ulazu zgrade u Makarskoj gdje je nakon sukoba s muškarcem preminula 73-godišnjakinja Čeka se nalaz obdukcije Napadač na ženu u Makarskoj dobro poznat policiji: Pogledajte što je napravio nevjenčanoj supruzi

SAD i većina članica Europske unije (na čelu s Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom) brzo će priznati Kosovo. Rusija i njezini saveznici neće, navodi Holbrooke, uz ocjenu kako "veliki osmogodišnji projekt UN-ova upravljanja Kosovom završava velikom napetošću i velikom prijetnjom nasiljem koje se može proširiti na BiH".

Američka je diplomacija, po njemu, uglavnom uspjela uvjeriti
većinu EU-saveznika da brzo priznaju Kosovo.

"Zbog toga što je sigurnost Kosova odgovornost NATO-a, postoji hitna potreba da se pojača nazočnost NATO-a prije havarije diplomatskog vlaka", ističe američki diplomat.

Holbrooke, glavni arhitekt Daytonskog mirovnog sporazuma za BiH 1995., upozorava kako 12 godina nakon što je rat završen tim sporazumom, političari bosanskih Srba, poticani od Beograda i Moskve, prijete da će proglasiti neovisnost Republike Srpske ako Kosovo proglasi neovisnost od Srbije.

"Takvo jednostrano odcjepljenje, koje je strogo zabranjeno prema Daytonu, ugrozilo bi 150.000 Muslimana koji su se tamo vratili", naglašava Holbrooke.

Krivnju za sadašnju situaciju on pripisuje Bushevoj administraciji koja je, po njegovim riječima, "mrzeći sve što je naslijedila od Billa Clintona - čak i (možda posebno) njegove najveće uspjehe - do 2005. nije poduzela ništa da nastavi s politikom prema Kosovu a Bosnu je ignorirala". 

Svrgavanje srpskog diktatora Slobodana Miloševića u rujnu 2000., po Holbrookeu, otvorilo je mogućnost za relativno brzo rješavanje konačnog statusa Kosova, što je Bush, koji je u Bijeloj kući od siječnja 2001., propustio iskoristiti.

Holbrooke, među ostalim, ocjenjuje da je prelazak zapovjedništva nad međunarodnim snagama na Kosovu s NATO-a na "slabe" snage EU-a bilo "grozna greška", koju pripisuje bivšem ministru obrane SAD-a Donaldu Rumsfeldu.

On ističe da je povlačenje Busheve administracije s Balkana
iskoristio ruski predsjednik Vladimir Putin, nastojeći obnoviti
hegemoniju u regiji.

Proširujući svoj utjecaj i na srpski dio BiH, Putin je koristeći
svoje "petrodolare" pretvorio "blagog prozapadnog čelnika Milorada Dodika u gadnog nacionalista" koji prijeti odcjepljenjem, bilježi on. 

Prigovarajući Washingtonu i Bruxellesu da su krivo procijenili kako Putin blefira protivljenjem neovisnosti Kosova, nemajući alternativan plan, Holbrooke poziva predsjednika Busha da se sada pokuša osobno angažirati oko Putina.

"Bush treba napraviti jedan zadnji, osobni napor oko Putina. Njegovi napori trebaju biti podržani privremenim razmještanjem dodatnih postrojbi u regiji. Nije prekasno da se izbjegne nasilje, no trebat će akcije vođene od Amerikanaca, a vrijeme istječe", zaključuje Holbrooke u Postu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene