Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević je, navodno, prema pisanju lista, izdašno financirao odlazak obitelji koje su se bavile kriminalom u Australiju. I tako je sve počelo.


Kriminalci iz Srbije i Crne Gore, koji kontroliraju podzemlje u Australiji, stvorili su svoju globalnu mrežu za raspačavanje droge po cijelom svijetu, a povezani su s bandama u Španjolskoj, Kolumbiji, Meksiku i Aziji.

Daily Telegraph objavio je niz detalja o jednom od najvećih narko-kartela na svijetu, koji vode osobe s Balkana. Na čelu mafijaške organizaciju su navodno imigranti iz bivše Jugoslavije, 'nekada istaknute figure podzemlja', koji su 90-tih u daleku Australiju odselili s ovih prostora.

Bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević je, navodno, prema pisanju lista, izdašno financirao odlazak obitelji koje su se bavile kriminalom u Australiju. Njima je pak baza bio King Cross, središte noćnog života ali i kriminala u Sydneyu. Pretpostavlja se da danas najveći-narko kartel na svijetu vodi Vaso Ulić koji je sredinom prošlog desetljeća napustio Australiju kao i njegovi kompanjoni. Naizgled su se povukli iz kriminalnog miljea i žive mirnim životom na Balkanu, no nova istraga u Australiji pokazala je da su ispleli kriminalnu mrežu koja se širi svijetom.

Četvorica Srba i Nijemaca 'pala' s 1,15 tona kokaina!

Vezani članci Provjereno: Ilegalni prijevoz migranata iz prve ruke - 4 Ispovijest čovjeka koji je prevozio migrante kroz Hrvatsku: "Čovjek dođe u napast, ljudi rade po tri godine za taj novac" Izručenje El Chapa (Foto: AFP) Nevjerojatno svjedočanstvo: Kralj droge platio je 100 milijuna dolara mita bivšem meksičkom predsjedniku

'Droga se u Australiju unosi i raspačava zahvaljujući lokalnim bandama motociklista, a kartel sada 'aktivira spavače' u drugoj i trećoj generaciji australskih kriminalaca kako bi se dovršilo ono što u stvari predstavlja smjenu generacija u podzemlju', otkrila je istraga.

Jedan policijski dužnosnik je rekao da je ta kriminalna organizacija koju su stvorili balkanski imigranti najveća prijetnja za Australiju. Kako se navodi, godišnje u Australiju 'uvezu' najmanje šest tona droge - kokaina i ekstazyja uglavnom. No, osim droge, bave se i švercom oružja te pranjem novca.

Dodatni problem predstavlja to što Australija nema sporazum o izručenju s Crnom Gorom iako policije dvije zemlje već surađuju na ovom slučaju. Crnogorsko tužiteljstvo je potvrdilo da ima dosje o Uliću. Mediji ga nazivaju 'australskim nedodirljivim kraljem droge'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook