Azra Bašić (Foto: Tužiteljstvo BiH)
Azra Bašić (Foto: Tužiteljstvo BiH) Foto: Tužiteljstvo BiH

Bivša pripadnica Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Azra Bašić (58) osuđena je u srijedu pred Sudom Bosne i Hercegovine na 14 godina zatvora pošto je proglašena krivom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.


Optužnica po kojoj je donesena nepravomoćna presuda tereti Azru Bašić za zločine tijekom rata u BiH i oružanog sukoba između vojske bosanskih Srba i HVO-a, koje je počinila najprije kao pripadnica 305. brigade HV-a, a poslije kao pripadnica 103. brigade HVO-a.

Vezani članci Alina Boz i Alp Navruz Oni su bili jedan od glavnih razloga zašto je svaku epizodu ove hit-serije pratilo oko pola milijuna ljudi Alp Navruz Njega svi žele, a on nikoga: Tek mu je 30 godina i ima titulu najpoželjnijeg muškarca

Prema optužnici, Bašić je u razdoblju od 26. travnja do početka svibnja 1992. godine u prostorijama bivšeg Doma JNA-a u Derventi i na području sela Polje gdje su bili zatvoreni civili i jedan ratni zarobljenik srpske nacionalnosti s područja općine Derventa, sama ili zajedno sa drugim pripadnicima Hrvatske vojske i HVO-a sudjelovala u ubojstvu, mučenju i nečovječnu postupanju, nanošenju velikih patnji i ozljeda zatočenicima.

U iskazima svjedoka predočenima sudu Bašić je opisana kao iznimno okrutna osoba koja je zatočenike izvrgnula najtežim zlostavljanima, zbog čega je dobila nadimke Krvava Azra i Azra Dva Noža.

Suđenje Bašić trajalo je od siječnja, a počelo je nakon što je ona u studenom 2016. godine izručena bosanskohercegovačkim vlastima iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) gdje je emigrirala nakon rata.

Američki FBI uspio je nakon dugogodišnje potrage locirati Bašić i uhititi je 2011. godine, a iz SAD je deportirana zbog davanja lažnih iskaza o svom sudjelovanju u ratu u BiH.