Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važan potez

Poznati trgovački lanac uvodi sat tišine: Hoćemo li uskoro to doživjeti i u Hrvatskoj?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Trgovački lanac Billa uvodi sat tišine u svoje trgovine.

Austrijski trgovački lanac Billa uveo je sat vremena tišine dnevno da bi osobama iz autističnog spektra olakšali kupovinu. Ova nova mjera trajati će svakog dana od 16 do 17 sati, a u tom periodu neće biti glazbe ni drugih tonskih poruka u trgovini te će se prigušiti svjetlo.

Za sada će se ova odluka odnositi samo na četiri trgovine.

Pročitajte i ovo Provjereno: Autizam - 8 80 posto bez dijagnoze Uvijek se govori samo o najtežim slučajevima: Ne radi se samo dječacima koji ne govore i ne gledaju u oči

Kako prenose austrijski mediji, ovo je nova odluka koncerna Rewe, kojemu pripada i Billa. Sat tišine uvodi se za kupce autističnog spektra kojima smeta buka te su osjetljivi na svjetlo. Iz tog razloga kupci su pozvani da od 16 do 17 sati u trgovini pripaze na buku te da se mirnije ponašaju, prenosi Fenix.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prilagodba, ne diskriminacija Nakon objave DNEVNIK.hr-a reagirala i pravobraniteljica: "Odbijanje pričešćivanja autističnog dječaka je grubo kršenje prava"

"Nama je posebno važno da se svi kupci koji kod kupovine trebaju više mira, kao primjerice ljudi iz spektra autizma, kod nas osjećaju dobrodošlima i ugodno”, poručili su iz Bille i dodali da su njihovi radnici informirani o tome kako treba postupati s autističnim kupcima.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene