Christian Strache (Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Christian Strache (Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP) Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Bivši austrijski vođa krajnje desnice Heinz-Christian Strache podnio je tužbe u Njemačkoj zbog video snimke koja je njega koštala posla, a u konačnici dovela do pada austrijske vlade.


Jedna od tužbi tiče se svih onih koji su "sudjelovali u proizvodnji, distribuciji i objavi tzv. Ibiza videosnimke", reklo je tužiteljstvo u Munchenu za dpa.

Vezani članci Skijalište, ilustracija Loše vijesti za skijaše partijanere: "Zabave nakon skijanja zbog korone neće biti moguće" Istra Istra ne odustaje: Ponovno pisali Slovencima, ali i Kurzu - ''Budite selektivni, ova situacija nije rezultat sreće''

Prošli mjesec su novine Sueddeutsche Zeitung, čije je sjedište u Munchenu i časopis Spiegel u Hamburgu objavili tajno snimljen video 2017. u kojem Heinz-Christian Strache nudi ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju njegovoj Slobodarskoj stranci (FPOe).

Strache je rekao da je cilj videa, koji je snimljen na španjolskom otoku Ibizi, bio da naruši njegov ugled te da je njime povrijeđena njegova privatnost, kazali su minhenski tužitelji.

Tužitelji u Hamburgu kažu da su i oni zaprimili Stracheovu tužbu.

Strache je zbog videa odstupio s mjesta vicekancelara, a koalicija između njegove Slobodarske stranke i Narodne stranke kancelara Kurza, doživjela je slom.

Njegov je odvjetnik rekao da je Strache žrtva prijevare, krivotvorenja dokumenata, nezakonitog korištenja opreme za snimanje te zlonamjerne upotrebe elektroničkih podataka.

Iako se činilo kako je njegova karijera gotova kada je video s Ibize izašao u javnost prošli mjesec, Strache lovi mjesto u Europskom parlamentu.

Iako je osvojio tek 42. mjesto na listi svoje stranke, prikupio je dovoljno preferencijalnih glasova da osvoji mandat. (Hina)