Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrija je u petak ukinula de facto zabranu homoseksualcima, biseksualcima i transrodnim osobama da doniraju krv, objavilo je ministarstvo zdravlja.


"Ako netko želi pomoći donirajući krv, ne postoji razlog da mu se to ne dopusti zbog njegove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta", rekao je ministar Johannes Rauch, po priopćenju.

Izmjena pravila o darivanju krvi, usvojena u petak, stupit će na snagu "ovo ljeto", rekao je glasnogovornik vlade.

Austrijski zakon zabranjivao je do sada svima koji su imali "riskantni seksualni odnos" u zadnjih 12 mjeseci da doniraju krv.

Neke organizacije, poput Crvenog križa, na osnovi tog pravnog okvira isključile su iz mogućih davatelja homoseksualce, biseksualce i transrodne osobe tvrdeći da postoji rik od prijenosa AIDS-a.

Željka Bosnar Salihagić Otvorena prva institucionalna izložba o LGBTIQ+ identitetima: "Veliki je stres djeci i mladima kada se bore sa zatvorenošću"

Pride Ride 2021. I ovog lipnja održat će se Povorka ponosa na biciklima: "Izloženost nasilju i dalje je naša svakodnevnica"

Izmijenjeni zakon isključuje sada "svakog davatelja koji je imao više od tri partnera u tri mjeseca koji prethode doniranju" krvi kao i njihove partnere, ne praveći razliku na temelju roda ili seksualne orijentacije.

Kanada, Francuska, Španjolska, Italija, Izrael i Engleska nedavno su također krenule u tom smjeru kad je riječ o uvjetima za doniranje krvi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju