Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće povjerenstva

Austrija: Oko 800 ljudi seksualno zlostavljano u crkvenim institucijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 800 osoba bilo je izloženo seksualnom zlostavljanju u austrijskim katoličkim institucijama, objavilo je danas crkveno povjerenstvo ustanovljeno prije godinu dana.

Nakon prve godine postojanja povjerenstvo je priopćilo da im se obratilo 837 osoba koje tvrde da su bile izložene suksualnom nasilju unutar crkvenih institucija. U tri četvrtine slučajeva, seksualnom su nasilju bili izloženi muškarci. Najviše slučajeva zabilježeno je u pokrajinama Gornjoj Austriji, Beču i Tirolu.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast

>> 21 svećenik suspendiran zbog zlostavljanje djece

Povjerenstvo, predvođeno Waltraud Klasnic, bivšim poglavaricom Štajerske iz konzervativnog OVP-a, odredilo je odšetu u 192 slučaja. U više od 200 slučajeva koji su 'riješeni', objasnio je Klasnic, žrtve su prema vlastitoj želji primile novčanu pomoć, isprike ili terapiju.

Povjerenstvo je potkraj ožujka 2010. ustanovio bečki nadbiskup kardinal Christoph Schonborn s ciljem da se neovisno ispitaju optužbe u seksualnom zlostavljanju koje su počinili pripadnici Crkve. Veliki broj ustanovljenih slučajeva se odnosi na razdoblje između 1960. i 1980. godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene