Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 800 osoba bilo je izloženo seksualnom zlostavljanju u austrijskim katoličkim institucijama, objavilo je danas crkveno povjerenstvo ustanovljeno prije godinu dana.


Nakon prve godine postojanja povjerenstvo je priopćilo da im se obratilo 837 osoba koje tvrde da su bile izložene suksualnom nasilju unutar crkvenih institucija. U tri četvrtine slučajeva, seksualnom su nasilju bili izloženi muškarci. Najviše slučajeva zabilježeno je u pokrajinama Gornjoj Austriji, Beču i Tirolu.

Vezani članci Frank-Walter Steinmeier (Foto: AFP) Njemačka, Austrija i Izrael poslali poruku za obljetnicu Kristalne noći, dana koji je prethodio holokaustu: "Sram me..." Mjesto terorističkog napada u Beču Austrija o procjeni prijetnje od napadača u Beču: "Počinjene su očite i iz naše perspektive nedopustive pogreške“

>> 21 svećenik suspendiran zbog zlostavljanje djece

Povjerenstvo, predvođeno Waltraud Klasnic, bivšim poglavaricom Štajerske iz konzervativnog OVP-a, odredilo je odšetu u 192 slučaja. U više od 200 slučajeva koji su 'riješeni', objasnio je Klasnic, žrtve su prema vlastitoj želji primile novčanu pomoć, isprike ili terapiju.

Povjerenstvo je potkraj ožujka 2010. ustanovio bečki nadbiskup kardinal Christoph Schonborn s ciljem da se neovisno ispitaju optužbe u seksualnom zlostavljanju koje su počinili pripadnici Crkve. Veliki broj ustanovljenih slučajeva se odnosi na razdoblje između 1960. i 1980. godine. (Hina)