Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na tri godine

Europska zemlja ograničava rast stanarina, najavili i nove akcije

Karl Nehammer
Karl Nehammer Foto: Afp
Austrijska vlada će ograničiti rast stanarina, a mjera će obuhvatiti oko 75 posto ugovora o najmu.

Austrijska vlada objavila je u srijedu da će na tri godine ograničiti rast stanarina kako bi građanima pomogla s visokim troškovima života. 

Stanarine će moći rasti najviše pet posto godišnje, izjavio je vicekancelar Werner Kogler, dodavši da će mjera obuhvatiti oko 75 posto ugovora o najmu.

Vladina intervencija otklonila je prijetnju 15-postotnog skoka stanarina u pojedinim segmentima tržišta u 2024., dodao je kancelar Karl Nehammer.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sarajevska cesta Pokušaj ubojstva u Novom Zagrebu: Posvađali se i potukli, 45-godišnjak izbo 35-godišnjaka

Mjera bi trebala poduprijeti nastojanja da se obuzda rast potrošačkih cijena koje u u srpnju bile više za sedam posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U lipnju porasle su za osam posto.

Vlada najavljuje i pojačani pritisak na energetske kompanije kako bi prenijeti niže cijene plina i nafte na krajnje potrošače.

Planiraju ograničiti i cijene vinjeta za autoceste i klimatske karte za javni prijevoz.

"I dalje ćemo nastojati izravno pomagati ljudima kako bi mogli podmirivati troškove života", naglasio je Nehammer.

Izravne mjere pomoći i porezne olakšice građanima u razdoblju od 2024. do 2026. stajat će državni proračun do 40 milijardi eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene