Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđen na šest godina

Čeka se odluka prizivnog suda: Kardinal pedofil mogao bi izaći iz zatvora

Kardinal George Pell (Foto: AFP)
Kardinal George Pell (Foto: AFP) Foto: Afp
Australski kardinal George Pell, najviši katolički svećenik osuđen zbog spolnog zlostavljanja djece koji služi šestogodišnju zatvorsku kaznu, mogao bi u srijedu izići iz zatvora bude li njegov pokušaj pobijanja presude uspješan.

Melburnški prizivni sud 21. kolovoza donijet će presudu i ovisno o odluci troje sudaca, Pell bi mogao odmah izići iz zatvora, njegov slučaj bi mogao biti ponovno poslan na obnovu postupka, ili bi mogao ponovno biti poslan u zatvor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 100 stranica izvješća Istražno povjerenstvo o kardinalu Pellu, moćniku iz Vatikana: "Znao je za pedofilske zločine svećenika i nije učinio ništa" Slika nije dostupna osuđen na 6 godina Sud će ipak saslušati žalbu bivšeg vatikanskog rizničara osuđenog za seksualno zlostavljanje ministranata

Nekadašnji bliski savjetnik pape Franje osuđen je u ožujku ove godine zbog seksualnog zlostavljanja dvojice trinaestogodišnjih dječaka koji su devedesetih godina pjevali u crkvenom zboru u katedrali svetoga Patrika u Melbourneu. On tvrdi da je nevin.

Trojica sudaca prizivnog suda u Melbourneu u lipnju su na dvodnevnom ročištu razmatrati Pellov zahtjev da mu se odobri žalba na presudu i samu žalbu. Na kraju ročišta suci su se pozvali na svoje pravo da donesu odluku kasnije. Nakon ročišta Pell je poslan natrag u zatvor gdje je dočekao 78. rođendan u samici.

Pell je najviši dužnosnik Katoličke Crkve koji je ikada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Bivši nadbiskup Melbournea i Sydneyja smatra da je prvostupanjska presuda 'nerazumna' jer se temelji jedino na svjedočanstvima jedne od dviju žrtava. Druga je umrla od predoziranja 2014. i nikada nije govorila o pedofiliji.

Predsjednica Vrhovnog suda Anne Ferguson pročitat će sažetak odluke, koja bi mogla biti donesena većinom glasova ili jednoglasno, a prenosit će se uživo na internetskoj stranici suda u 9.30 sati po lokalnom vremenu (1.30 sati po srednjoeuropskom vremenu). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene