Spomenik žrtvama Jasenovca (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Spomenik žrtvama Jasenovca (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Australska modna kuća „Valley New Year“ kampanju za novu liniju sunčanih naočala odlučila je snimati kraj spomenika žrtvama logora u Jasenovcu.


U videu koji više nije vidljiv na stanicama kompanije mogao se vidjeti maneken koji po tmurnom zimskom danu šeće uz maglom obavijen spomenik žrtvama Jasenovca.

Vezani članci Predsjednici Vlade i Sabora na komemoraciji u Jasenovcu (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Plenković u Jasenovcu: "Tu smo da osudimo zločin i režim u kojem su postojali logori poput Jasenovca" Andrej Plenković (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) "Mislim da sam premijer koji radi na osudi ustaškog režima. Bilo bi zdravo za društvo da je u Jasenovcu jedna komemoracija"

Nazire se da je ideja kampanje da se kroz naočale koje proizvodi kompanija vidi kroz svaku tamu, pa tako i onu logora u Jasenovcu.. Kompanija je na Instagramu pored jedne fotografije navela objašnjenje kako je reklama snimana pored spomenika "u znak sjećanja na sve koji su stradali na ovom mjestu".

Na stranicama kompanije trenutno se nalazi video sniman kraj spomenika Dušana Džamonje „Revolucija naroda Moslavine“ u Podgariću, no na Instagramu je i dalje moguće pronaći fotografije snimane u Jasenovcu.

Naravno, reklamna kampanja izazvala je lavinu komentara, među kojima je i komentar korisnika Instagrama koji je kompaniji poručio: "Mogli ste i u Auschwitzu snimati".

Na društvenim mrežama ubrzo je  pokrenuta i kampanja bojkotiranja australskog brenda.