Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australija i Papua Nova Gvineja objavile su u srijedu kako su se dogovorile da će zatvoriti kontroverzni izbjeglički centar na otoku Manus, no sudbina 800 izbjeglica koji se ondje nalaze ostaje neizvjesna.


Prema australskom zakonu, svi koji pokušavaju ilegalno ući u zemlju morskim putem šalju se u kampove na malenom pacifičkom otoku Nauru ili na Manus uz obale Papue.

Vezani članci Marina Škrabalo Pokrenut fond hitne podrške za više od stotinu izbjeglica u Hrvatskoj: "Cilj je prikupiti 120.000 kuna" Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 7 Dok napetosti na tursko-grčkoj granici rastu, EU razmatra opciju udomljavanja djece migranata

Neki tražitelji azila godine su proveli u kampovima koje kritiziraju UN i organizacije za zaštitu ljudskih prava nakon brojnih izvještaja o zlostavljanju i samoozlijeđivanu izbjeglica, uključujući djecu.

"Australija i Papua dogovorile su se da će zatvoriti centar", priopćio je papuanski premijer Peter O'Neill.

Australski ministar za imigraciju Peter Dutton ponovio je da Australija neće prihvatiti nijednog izbjeglicu s Papue.

"Moja vlada surađivat će s Papuom oko zatvaranja Manausa...No, naša pozicija je da se nitko iz tamošnjeg centra neće naseliti u Australiji", istaknuo je Dutton.

Do objave vijesti o zatvaranju kampa dolazi nakon što su mediji objavili povjerljive dokumente o 2000 slučajeva seksualnog zlostavljanja, napada i samoozlijeđivanja u posljednje dvije godine u izbjegličkom centru na Nauruu. (Hina)