Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neizvjesna sudbina izbjeglica

Australija pristala zatvoriti kontroverzni izbjeglički centar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija i Papua Nova Gvineja objavile su u srijedu kako su se dogovorile da će zatvoriti kontroverzni izbjeglički centar na otoku Manus, no sudbina 800 izbjeglica koji se ondje nalaze ostaje neizvjesna.

Prema australskom zakonu, svi koji pokušavaju ilegalno ući u zemlju morskim putem šalju se u kampove na malenom pacifičkom otoku Nauru ili na Manus uz obale Papue.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaustavili zlouporabu novca Njemačka uvela posebne kartice za migrante, neki nezadovoljni: "Ne želimo karticu, želimo gotovinu" Hrvatska granica Ima snimku koja sve dokazuje Svjetski mediji izvještavaju o pravnoj bitki koju mladić vodi protiv Hrvatske: Dobije li, bit ćemo prisiljeni mijenjati stvari

Neki tražitelji azila godine su proveli u kampovima koje kritiziraju UN i organizacije za zaštitu ljudskih prava nakon brojnih izvještaja o zlostavljanju i samoozlijeđivanu izbjeglica, uključujući djecu.

"Australija i Papua dogovorile su se da će zatvoriti centar", priopćio je papuanski premijer Peter O'Neill.

Australski ministar za imigraciju Peter Dutton ponovio je da Australija neće prihvatiti nijednog izbjeglicu s Papue.

"Moja vlada surađivat će s Papuom oko zatvaranja Manausa...No, naša pozicija je da se nitko iz tamošnjeg centra neće naseliti u Australiji", istaknuo je Dutton.

Do objave vijesti o zatvaranju kampa dolazi nakon što su mediji objavili povjerljive dokumente o 2000 slučajeva seksualnog zlostavljanja, napada i samoozlijeđivanja u posljednje dvije godine u izbjegličkom centru na Nauruu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene