Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strava na rajskom otoku

'SLUČAJ NAURU': 2000 slučajeva zlostavljanja žena i djece - tražili su pomoć, a onda su ih čuvari i učitelji tukli, silovali, rezali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 2000 žena i djece koji su zatražili azil u Australiji zlostavljano je u prihvatnom centru za imigrante. Zlostavljali su ih čuvari kampa, ali i učitelji koji su dovedeni kako bi obrazovali male izbjeglice.

Podatke o više od 2000 prijavljenih slučajeva zlostavljanja od svibnja 2013. do listopada 2015. godine i užasima koji su se događali na pacifičkom otoku Nauru, na koji je Australija smjestila ljude koji su od nje zatražili azil, objavio je u srijedu Guardian.

U dokumentima na 8000 stranica se nalaze stravični detalji o fizičkom i seksualnom zlostavljanju žena i djece, nehumanim uvjetima u kojima žive, pokušajima samoozljeđivanja i samoubojstava.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1000 optužbi Užasno otkriće: Socijalni radnik 15 godina silovao i zlostavljao djecu, a pornografske snimke dijelio na dark webu Zlostavljanje u Domu za nezbrinutu djecu - 4 Zlostavljanje djece Nakon što je procurila snimka koja je šokirala cijelu Hrvatsku: Progovorila i majka jednog štićenika dječjeg doma u Slavoniji

Slučajeve zlostavljanja migranata prijavljivali su zaposlenici kampa, no to nije pomoglo da se događaji rasvjetle a počinitelji uhite. 

Više od polovice od 2116 slučajeva odnosi se na djecu iako ona čine tek 18 posto stanovnika imigrantskog kampa Nauru. Dokumenti su procurili u javnost samo nekoliko tjedana nakon što je Australiju potresla afera sa zlostavljanjem maloljetnika u pritvoru zbog čega je pokrenuta široka istraga.



I na najnoviji slučaj odmah je reagirala australska vlada Malcoma Turnbulla braneći se kako je većina optužbi 'nepotvrđena'.

'Vlada Australije nastavit će pružati pomoć za sve izbjeglice na Nauru. Informacije o navodnim incidentima proslijeđeni su policiji Naura', navodi se u priopćenju.

Prema pisanju Guardiana raspon zlostavljanja vrlo je širok. Od toga da je čuvar u kampu šamarao dječaka i prijetio mu da će ga ubiti i djevojčice koja je zatražila dopuštenje da se tušira četiri minute, a za to ju je čuvar tražio seks (no on se ipak nije dogodio) do djece koja imaju teške traume jer su im, primjerice, rezane genitalije i seksualno su zlostavljana. Ta djeca danas imaju seksualizirano ponašanje, a jedna je djevojčica na nastavi napisala: 'Želim umrijeti.' Zabilježeni su brojni slučajevi samoozljeđivanja, na dnevnoj bazi.

Australija izbjeglice smješta u dva kampa koji nisu na njezinom teritoriju: jedan je na otoku Nauru, a drugi na Manusu u Papua Novoj Gvineji. Nauru je najmanja otočna država na svijetu, u kojoj živi manje od 10.000 ljudi. Prema popisu iz srpnja ove godine, na otoku je smješteno 338 muškaraca, 55 žena i 49 djece izbjeglica. U drugom kampu, naotoku Manus, nalazi se 854 muškaraca migranata.

UN je do sada više puta prozivao Australiju zbog nehumanog postupanja prema izbjeglicama, ali do sada je sve ostalo samo na kritikama. Australija godišnje za skrb o migrantima izdvaja 1,2 milijarde dolara.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene