446130
446130
446130
446130
446130

'SLUČAJ NAURU': 2000 slučajeva zlostavljanja žena i djece - tražili su pomoć, a onda su ih čuvari i učitelji tukli, silovali, rezali

  • , 10.08.2016., 14:33
  • Autor:
  • komentara

Više od 2000 žena i djece koji su zatražili azil u Australiji zlostavljano je u prihvatnom centru za imigrante. Zlostavljali su ih čuvari kampa, ali i učitelji koji su dovedeni kako bi obrazovali male izbjeglice.

 
 
 
 
Više od 1000 slučajeva zlostavljanja djece na otoku Nauru, ilustracija (Getty Images)
Više od 1000 slučajeva zlostavljanja djece na otoku Nauru, ilustracija (Getty Images)

Podatke o više od 2000 prijavljenih slučajeva zlostavljanja od svibnja 2013. do listopada 2015. godine i užasima koji su se događali na pacifičkom otoku Nauru, na koji je Australija smjestila ljude koji su od nje zatražili azil, objavio je u srijedu Guardian.

U dokumentima na 8000 stranica se nalaze stravični detalji o fizičkom i seksualnom zlostavljanju žena i djece, nehumanim uvjetima u kojima žive, pokušajima samoozljeđivanja i samoubojstava.

Slučajeve zlostavljanja migranata prijavljivali su zaposlenici kampa, no to nije pomoglo da se događaji rasvjetle a počinitelji uhite. 

Više od polovice od 2116 slučajeva odnosi se na djecu iako ona čine tek 18 posto stanovnika imigrantskog kampa Nauru. Dokumenti su procurili u javnost samo nekoliko tjedana nakon što je Australiju potresla afera sa zlostavljanjem maloljetnika u pritvoru zbog čega je pokrenuta široka istraga.

Više od 1000 slučajeva zlostavljanja djece na otoku Nauru, ilustracija (Getty Images)I na najnoviji slučaj odmah je reagirala australska vlada Malcoma Turnbulla braneći se kako je većina optužbi 'nepotvrđena'.

'Vlada Australije nastavit će pružati pomoć za sve izbjeglice na Nauru. Informacije o navodnim incidentima proslijeđeni su policiji Naura', navodi se u priopćenju.

Prema pisanju Guardiana raspon zlostavljanja vrlo je širok. Od toga da je čuvar u kampu šamarao dječaka i prijetio mu da će ga ubiti i djevojčice koja je zatražila dopuštenje da se tušira četiri minute, a za to ju je čuvar tražio seks (no on se ipak nije dogodio) do djece koja imaju teške traume jer su im, primjerice, rezane genitalije i seksualno su zlostavljana. Ta djeca danas imaju seksualizirano ponašanje, a jedna je djevojčica na nastavi napisala: 'Želim umrijeti.' Zabilježeni su brojni slučajevi samoozljeđivanja, na dnevnoj bazi.

Australija izbjeglice smješta u dva kampa koji nisu na njezinom teritoriju: jedan je na otoku Nauru, a drugi na Manusu u Papua Novoj Gvineji. Nauru je najmanja otočna država na svijetu, u kojoj živi manje od 10.000 ljudi. Prema popisu iz srpnja ove godine, na otoku je smješteno 338 muškaraca, 55 žena i 49 djece izbjeglica. U drugom kampu, naotoku Manus, nalazi se 854 muškaraca migranata.

UN je do sada više puta prozivao Australiju zbog nehumanog postupanja prema izbjeglicama, ali do sada je sve ostalo samo na kritikama. Australija godišnje za skrb o migrantima izdvaja 1,2 milijarde dolara.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se