Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgorjelo 15 kuća

Australija: Dio požara stavljen pod kontrolu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski vatrogasci stavili su pod kontrolu velik dio požara koji je zahvatio južni dio te zemlje.

Nešto niže temperature uz slabljenje vjetra u nedjelju su australskim vatrogascima omogućili stavljanje pod kontrolu velikog dijela požara koji su, uz iznimno visoke temperature prošli tjedan zahvatili južni dio zemlje, izvijestile su vlasti.

Pročitajte i ovo Kanader novi prototip aviona Hrvatska kupuje dva nova kanadera za 105 milijuna eura, ali nas to neće koštati ni centa Vatrena stihija u Australiji užas u Australiji VIDEO Vatrena stihija širi se zemljom, dvije osobe poginule u požarima: "Nikada nismo vidjeli ništa slično"

U požarima je izgorjelo 15 domova, a vatrena stihija opustošila je i deset imanja u planinskoj regiji Grampians, zapadno od Melbournea u državi Victoriji. Ondje je krajem tjedna smrtno stradala jedna žena. Njezina se smrt isprva povezivala s požarom, no vlasti su to ubrzo opovrgnule.

Promjena smjera vjetra u posljednji je trenutak okrenula i smjer širenja velikog požara poštedjevši na taj način od opasnosti mjesto Halls Gap u državi Victoriji, odakle je prethodno evakuirano stotinjak stanovnika. Vlasti i meteorološke službe krajem tjedna su izvijestile da su južni dio zemlje zahvatili najteži meteorološki uvjeti, poput iznimno visokih temperatura i silovitih vjetrova, od "crne subote" 7. siječnja 2009. kada su u dotad nezapamćenoj vatrenoj stihiji u Victoriji smrtno stradale 173 osobe.

Požar izmaknuo kontroli: Kuće izgorjele, stanovnici bježe!

Predstavnik snaga za kontrolu i borbu protiv požara Victorije Craig Lapsley rekao je da je u samo dva dana izgorjelo oko 100.000 hektara zemljišta. On poziva stanovništvo da ostane na oprezu: "Ne predviđaju se nikakve padavine, neće biti značajnijih promjena temperatura i tijekom veljače očekujemo nastavak sušnoga razdoblja", istaknuo je.

Sve su češći požari i u južnoj australskoj državi Novome Južnom Wellesu gdje je u listopadu izgorjelo 200 kuća, pri čemu su smrtno stradale dvije osobe.

Požari koji zahvaćaju nisko raslinje vrlo su česti u Australiji, osobito u južnom dijelu zemlje tijekom ljeta koje traje od prosinca do veljače. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene