Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Australija će optužiti indijskoga liječnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indijski liječnik pritvoren u Australiji u vezi s neuspjelim lipanjskim napadima auto-bombama u Britaniji vjerojatno će u biti optužen za pomaganje terorističkoj skupini, službeno je objavljeno.

Liječnik iz Brisbanea Mohammed Haneef (27) uhićen je 2. srpnja dok je s jednosmjernom kartom čekao let u Indiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija Slika nije dostupna Indijski liječnik optužen za terorizam bio je samo neoprezan?

Policija tvrdi da je, kad je lani otputovao iz Britanije, Haneef ostavio telefonski i internetski račun na upotrebu nekima koji su sada u britanskome pritvoru.

Haneef je uhićen na temelju dojave londonske policije, a u rodu je sa Sabeelom i Kafeelom Ahmedom koji su u pritvoru u Britaniji zbog pokušaja napada u Londonu i Glasgowu.

"Precizna optužba sadržavat će nehaj, a ne namjeru", rekao je predstavnik savezne policije Mick Keelty novinarima u Canberri. 

"Smatra se da je bio nemaran u vezi s potporom koju je pružio toj skupini, posebno tako što joj je na upotrebu dao svoju SIM karticu".

Bude li osuđen zbog pružanja potpore terorizmu, Haneef bi mogao dobiti 15 godina zatvora.

Australska je policija pritvorila Haneefa bez optužbe, a pretraženi su mu računalo i mobitel zaplijenjeni nakon uhićenja na aerodromu u Brisbaneu.

Sedmorica indijskih liječnika ispitana su, ali samo je Haneef zadržan. 

Prema protuterorističkom zakonu uvedenom u Australiji nakon madridskih terorističkih napada 2004., osumnjičeni može na ispitivanju biti 24 sata, a za iduće razdoblje ispitivanja policija mora dobiti sudski nalog. 

Haneef je dosad zadržan polovicu dopuštena vremena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene