Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranski ministar unutarnjih poslova Mostafa Mohamad Najar optužio je izraelsku i američku obavještajnu službu za atentat na dvojicu iranskih znanstvenika.


'Mossad i CIA su neprijatelji iranskog naroda i žele zaustaviti naše znanstvene programe', rekao je ministar na televiziji. 'Taj čin terorizma pokazuje njihovu slabost i inferiornost', dodao je Najar.

>> Iranski nuklearni znanstvenik ubijen u atentatu, drugi ranjen

Vezani članci Koronavirus u Iranu Unatrag tjedan dana imaju 20.000 zaraženih dnevno, predsjednik okrivio britanski soj: "Nažalost, od danas imamo četvrti val pandemije..." Slika nije dostupna SAD osudio ubojstva iranskih znanstvenika kao terorizam

Ured predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada je u priopćenju optužio 'cionistički režim' za te atentate u kojima je ubijen fizičar koji radi na iranskom nuklearnom programu, profesor Madžid Šariari sa sveučilišta Šahid Behešti u Teheranu, a u odvojenom napadu je ranjen profesor Ferejdun Abasi, fizičar specijaliziran za lasere koji radi za ministarstvo obrane.

U napadima ranjene i supruge znanstvenika

Napade na znanstvenike izvršili su atentatori na motociklima koji su postavili bombe na njihove automobile tijekom vožnje. U napadima su ranjene i supruge znanstvenika. Nekoliko iranskih znanstvenika bilo je na meti napada ili je nestalo pod nerazjašnjenim okolnostima posljednjih godina.

U posljednjem atentatu 12. siječnja ubijen je Masud Mohamadi, ugledni fizičar koji je predavao na Teheranskom sveučilištu. Iranski nuklearni program izaziva posljednjih godina napetosti između Irana i zapadnih zemalja koje ga optužuju da želi izraditi atomsko oružje. (Hina)