Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijaju profesore sa sveučilišta

Iranski nuklearni znanstvenik ubijen u atentatu, drugi ranjen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan je iranski nuklearni znanstvenik ubijen, a jedan je ranjen jutros u Teheranu, u dva odvojena atentata tijekom kojih su ranjene i njihove supruge, objavili su iranski mediji koji su napade pripisali izraelskim agentima.

U eksploziji bombe koju su mu na automobil postavila dvojica motorista tijekom vožnje, ubijen je profesor fizike Madžid Šariari sa sveučilišta Šahid Behešti u Teheranu, prenosi agencija Fars, dodajući da je Šarirai također član Nuklearnog udruženja Irana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dogovor u Ženevi Svjetske sile pristale ne uvjete Irana oko nuklearnog programa Slika nije dostupna 'Spriječili neprijateljsku akciju' Iran: Uhićeni 'špijuni' optuženi za internetski napad na nuklearni program

>> WikiLeaksovi dokumenti vani: 'Saudijci tražili od SAD-a napad na Iran'

Optužuju Izrael za napade

Profesor Ferejdun Abasi, fizičar specijaliziran za lasere, ranjen je kao i njegova supruga u sličnom napadu na auto ispred sveučilišta Šahid Behešti gdje radi, prema iranskim medijima. Agencija Fars navodi da je taj atentat izveden prema istoj metodi kao i atentat na Šariarija.

Državna televizija je na svojoj internetskoj stranici navela da su 'agenti cionističkog režima napali dvojicu eminentnih profesora dok su odlazili na posao'. Službena agencija IRNA navodi da je Šariari bio član odjela za nuklearnu energiju sveučilišta Šahid Behešti u Teheranu.

Nerazjašnjene okolnosti

Nekoliko iranskih znanstvenika bilo je na meti napada ili je nestalo pod nerazjašnjenim okolnostima posljednjih godina. U posljednjem atentatu 12. siječnja ubijen je Masud Mohamadi, ugledni fizičar koji je predavao na Teheranskom sveučilištu.

Mohamadi je ubijen u eksploziji motocikla-bombe, što nije uobičajen način terorističkih napada u Iranu, a vlasti ga pripisuju Izraelu. Iranski nuklearni program izaziva posljednjih godina napetosti između Irana i zapadnih zemalja koje ga optužuju da želi izraditi atomsko oružje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene