Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kvazari su najsvjetlija tijela u svemiru, a u svojem središtu imaju crnu rupu. Znanstvenici su otkrili jedan koji ima čak dvije crne rupe u svojem središtu.


Svjetlost koju kvazari isijavaju daju trenje i toplina materije koju guta crna rupa, pretpostavljaju znanstvenici. Svjetlost ne može pobjeći iz crne rupe, ali zato može pobjeći s ruba horizonta, odnosno granice oko crne rupe, nakon koje više nema povratka za materiju koja je prijeđe.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO Nevjerojatne snimke iz svemira - Zajedničko im je nešto neočekivano Slika nije dostupna Otkrivena galaksija u čijem središtu se nalaze čak TRI crne rupe

Astronomi su međutim otkrili kako kvazar koji je najbliži Zemlji i koji se nalazi na udaljenosti od 600 milijuna svjetlosnih godina u Galaksiji Markarian 231, zapravo u svojem središtu sadrži dvije crne rupe i predstavlja prvi takav kvazar ikad pronađen, prenosi Popular Science.

ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE Zbog 'crnih čudovišta' život na Zemlji neće biti moguć

Podaci s teleskopa Hubble otkrili su misterioznu rupu u srastajućem disku tog kvazara, odnosno plinskom prstenu koji se vrti oko crne rupe, čekajući da upadne u nju. Nakon provođenja nekoliko modela studija, znanstvenici su zaključili da se kvazar sastoji zapravo od dvije crne rupe, jedne ogromne i jedne puno manje, koje su u orbiti jedna oko druge.

Veća crna rupa ima masu 150 milijuna puta veću od našeg sunca, dok manja ima tek "pišljivih" 4 milijuna puta veću masu od našeg sunca. Čini se kako taj binarni sustav crnih rupa pogoduje rađanju movih zvijezda u spomenutoj galaksiji, koje nastaju 100 puta većom brzinom nego u Mliječnoj stazi, odnosno našoj galaksiji.

"Ovo će utrati novi put u sistematsku potragu za binarnim crnim rupama pomoću prirode njihovog ultraljubičastog zračenja", istaknuo je Youjun Lu iz Nacionalnog astronomskog opservatorija, Kineske akademije znanosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook