Prvi snijeg u Velikoj Kladuši (Foto: SOS team Kladuša, NNK i AYS)
Prvi snijeg u Velikoj Kladuši (Foto: SOS team Kladuša, NNK i AYS) Foto: SOS team Kladuša, NNK i AYS

Tisuće migranata smještene su u BiH. Desetine njih svakodnevno se, bez obzira na niske temperature i lošu vremensku prognozu, pokušava probiti do Hrvatske i neopaženo proći državnu granicu.


O migrantima koji borave u BiH i pokušavaju ilegalno prijeći hrvatsku granicu na putu prema zapadnim zemljama Europe pišu i strani mediji.

Vezani članci Požar u Neumu Još gori kod Neuma, vatra ugrožava kuće: Traže pomoć vojske, čekaju se helikopteri Kolona u Brčkom VIDEO Kilometarska kolona na benzinskoj postaji u susjedstvu: Građani vidjeli cijenu pa pojurili napuniti vozila

Noseći vreće za spavanje i osobne stvari, promrzli migranti svakodnevno kreću preko strmog planinskog prolaza prema susjednoj Hrvatskoj, pokušavajući neopaženo proći pored hrvatske granične policije. Kreću se polako kroz snijeg u skupinama, a neki mašu i govore: "Vidimo se u Europi", piše Associated Press.

AP piše kako je hrvatska granica na 20 kilometara udaljenosti od bosanskog grada Bihaća gdje stotine migranata u improviziranom kampu čekaju na prijelaz granice. Uska cesta preko planine Plješivice vodi kroz šumu i migranti hodaju satima prije nego dođu do hrvatske granice. Temperature koje se spuštaju ispod nule, snijeg i led otežavaju njihove napore.

Prema pisanju medija, tisuće migranata s Bliskog istoka, iz Afrike i Azije ostaju na sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, a mnogi od njih pokušavaju i u više navrata izbjeći hrvatsku graničnu policiju i ilegalno proći kroz Hrvatsku na putu prema Europi.

Neki migranti nose stare, istrošene cipele, a u njima su bez čarapa. Topli obrok je jedino što pojedu u kampu prije svojeg puta. "Ovdje je vrlo teško preživjeti", kazao je Fezor Han Amanazay iz Afganistana i dodao kako nema tople vode ni grijanja te da su šatori preveliki da bi se zagrijali.

Nur Rahman kaže kako je situacija "vrlo teška" te da migrantima nedostaje odjeća, obuća i lijekovi. Obojica navode da neće odustati od svojeg puta prema Europskoj uniji. "Planiramo prijeći planinu, makar bilo i -50 stupnjeva svaki dan", zaključuju migranti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju