Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužio Ankaru za pomoć pobunjenicima

Assad tvrdi da vojska preuzima inicijativu u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Bashar al-Assad ocjenjuje da njegova vojska preuzima inicijativu u krvavu ratu koji bjesni Sirijom i da bi se sukob završio za 'dva tjedna' da Ankara prestane pomagati pobunjenicima, piše u ponedjeljak libanonski dnevnik Al-Ahbar.

Taj list blizak Siriji poziva se na "goste" što su boravili u posjetu predsjedničkoj palači u Damasku koji prenose Assadove izjave po kojima je "vojska uvelike preuzela inicijativnu na terenu, ostvarivši važne rezultate uza sve što je već postigla u zadnja 22 mjeseca" sukoba. "Vojska je spriječila naoružane ljude da preuzmu nadzor nad čitavim pokrajinama a njihovo područje djelovanja" ograničeno je na neka područja uz tursku, jordansku i libanonsku granicu te na džepove u pokrajini Damasku koje se upravo čiste", istaknuo je, po pisanju lista.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

>> Saudijska Arabija šalje 1.200 osuđenika na smrt da se bore protiv Assada u Siriji

"Prijestolnica je u nešto boljem položaju i njezine strateške točke su sigurne, usprkos pokušajima da ih se napadne, napose cestu prema zračnoj luci", dodaje. "Kada bi se radi suzbijanja krijumčarenja oružja i ulaska boraca granica s Turskom zatvorila, pitanje bi se riješilo u dva tjedna", ocijenio je Assad, kako prenose njegovi gosti. Otkako je početkom ožujka 2011. počela narodna pobuna koja se prometnula u građanski rat, režim tvrdi da se bori s "naoružanim terorističkim skupinama", optuživši Tursku da im otvara granice.

"Naoružane skupine koje se financiraju iz inozemstva pretrpjele su teške udarce" na terenu, rekao je Assad i bile su na meti međunarodne kampanje u okviru koje su "Sjedinjene Države uvrstile Frontu al-Nosru na popis terorističkih organizacija". Po Assadovim riječima, Rusija koja i dalje doprema oružje njegovu režimu i protivi se bilo kakvu upletanju u sukob u kojemu je, po podatcima UN-a poginulo više od 60.000 ljudi, neće prestati pomagati mu jer svojim stajalištem "brani sebe a ne sirijski režim".

Ruski premijer Dmitrij Medvedev ocijenio je u nedjelju da su izgledi za Assadov ostanak na vlasti sve manji i da je možda počinio "kobnu pogrešku" zakasnivši s provedbom reforma. Assad je početkom siječnja predložio plan rješenja koji predviđa tranziciju što bi je u cijelosti nadzirao njegov režim i koji kao uvjet za bilo kakve pregovore postavlja mogućnost da se 2014. kandidira na svoju vlastitu dužnost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene