Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Asif Ali Zardari, udovac Benazir Bhutto, novi predsjednik Pakistana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistanski zastupnici izabrali su Asifa Alija Zardarija, udovca bivše premijerke Benazir Bhutto, za novog predsjednika Pakistana.

53-godišnji Zardari će tako zamijeniti bivšeg predsjednika Perveza Musharrafa, koji je prošli mjesec podnio ostavku kako bi izbjegao opoziv u parlamentu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

Prvi neslužbeni rezultati glasovanja pokazuju da je Zardari dobio 482 glasa od ukupno 702 u dvodomnom nacionalnom parlamentu i četiri pokrajinske skupštine.

"Bilo je ukupno 426 važećih listića, od kojih je 281 bio za Asifa Alija Zardarija", rekao je Qazi Mohamed Faruq, dužnosnik zadužen za izbore u parlamentu.

Zardari, koji je preuzeo vođenje Stranke pakistanskog naroda nakon prošlogodišnjeg ubojstva Benazir Bhutto, pobijedio je i u tri pokrajinske skupštine, gdje je dobio 179 od 195 glasova. 

Iako je pobijedio, Zardari je jako kontroverzan izbor. U javnosti je poznat kao "g. 10 posto" zbog postotka mita koji je dobivao za dodjelu vladinih ugovora tijekom dva premijerska mandata svoje supruge devedesetih.

Osim toga, neki dovode u pitanje i njegovo duševno stanje. Pozivajući se na jednog američkog psihijatra, Financial Times objavio je prošli mjesec da Zardari pati od demencije i stresa uzrokovanog 11-godišnjim boravkom u zatvoru zbog korupcije.

Zardari opovrgava te optužbe, tvrdeći da za to nikada nije bio formalno osuđen.

Saiduz Zaman Siddiqui, bivši predsjednik Vrhovnog suda i kandidat druge najveće stranke, Muslimanske lige Pakistana - Nawaz, dobio je 154 glasa. Jedini okrug u kojem je pobijedio Zardarija (za 14 glasova) je skupština u istočnoj pokrajini Punjab, uporištu vođe PMN-L-a i bivšeg premijera Nawaza Sharifa.

Zardari i Sharif oformili su vladajuću koaliciju nakon izbora 18. veljače i zajedno smijenili Musharrafa.

Sharif je vladu napustio potkraj kolovoza i prešao u oporbu zbog Zardarijeva odbijanja da ponovno zaposli suce koje je Musharraf smijenio potkraj prošle godine, kao i da se odrekne predsjedničke ovlasti da raspusti parlament prije nego se kandidira za predsjedničke izbore.

Sharif smatra da bi Zardari zbog tih predsjedničkih ovlasti mogao postati diktator.

Treći predsjednički kandidat Mushahid Hussain Sayed, novinar i političar kojeg je nominirao bivši Musharrafov saveznik, Pakistanska muslimanska liga - Quai, dobio je samo 44 glasa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene